Terazilere Bilgi Gönderimi
Bilnex programı piyasada kullanılan tüm terazilerle tam bir uyum içinde çalışmaktadır. Kullandığınız barkodlu terazinin markası ne olursa olsun ona uygun dosya yapısını hazırlayarak terazinin kendi programının kullanabileceği bir formata çevirir. Genel tanımlamalar bir kere yapıldıktan sonra tek bir tıklama ile terazi için dosyanızı hazırlayabilirsiniz.
Terazilere Bilgi Gönderebilmek için öncelikle yukarda da bahsedildiği gibi genel tanımlamalar mutlaka yapılmalıdır. Tanımlamalar için lütfen Terazi Tanımları bölümünü inceleyiniz.
Göster butonuna tıklayınca yada ( ALT + G ) tuşlarına basınca üst bölümde kriterlere uyan tartılı ürünler listelenecektir.
Not: Terazilerinize sadece bu listede görünen ürünler gönderileceği için teraziye aktarım yapmadan önce bu listeyi kontrol etmenizde yarar var. Burada görünmeyen stok kartının barkodu yanlış yazılmış yada yazılmamış olabilir, Ana grup yada diğer grup kodlarında eksiklik olabilir ve flag (başlangıç numarası 27, 28, 29 gibi) numarası seçilmemiş olabilir.
Teraziyi Seçin: Göndermek istediğiniz tereziyi seçin. Seçim yapmak için F10 tuşunu kullanabilirsiniz. Seçilen terazi sonraki gönderimlerinizde otomatik olarak gelecek ve her gönderimde tekrar seçmenize gerek kalmayacaktır.
Fakat birden fazla terazi ile çalışan işletmelerde yukardaki resimde de gösterildiği gibi mutlaka bilgilerin gönderileceği terazi seçilmelidir.
Seçilen Terazi Tanımına göre terazi markası, flag numaraları, dosya yolu, grup kriterleri gibi alanlar otomatik olarak getirilecektir. Bu parametrelerde değişiklik yapılabilir fakat bu değişiklikler kalıcı olarak yapılmak isteniyorsa gönderim ekranı yerine tarazi tanımlarından yapılması gerekir.
Son olarak Kaydet butonu tıklanarak terazi için veri dosyası oluşturulmuş olur.
Özet olarak şunu söylemekte fayda var; bu alandaki tüm tanımlamalar sistem yöneticiniz tarafından yapılmış olacaktır. Dolayısı ile Terazilere Bilgi Gönderimi ekranında Göster - Kaydet - Kapat butonlarını sırası ile tıklanmak teraziye bilgi transferi için yeterli olacaktır.
Ayarlar
Ayarlar sayfasındaki parametreler stokları terazinin formatına çevirirken kullanacağı bazı parametrelerdir. Bu bölümde varsayılan olarak aşağıdaki gibi değerler gelecektir. Değişiklik yapılmaması tavsiye edilir.
Yukardaki değerler ile aşağıdaki gibi bir tablo oluşmaktadır.
Tartılı Barkod Nedir? Nasıl Okunur?
Tarıtılı barkod barkod rakamlarında ürün kodunu ve ürünün ağırlık bilgisini barındıran barkodlama sistemidir. Tartılı barkodlar 2 ile başlar sonraki rakam tartı türüne göre farklılık gösterebilir. Mesela; 28 Kg tartılı ürünler, 29 Adet tartılı ürünler( örn. maydonoz, marul, tere gibi bağ şeklinde satılan ama teraziden çıkan etiketle satılan ürünlerdir.) olabilmektedir.
Aşağıdaki şemada;
1 ve 2 şeklinde numaralandırılan alan rakamlar Başlangıç numarası ( Flag no )olarak adlandırılır.
3, 4, 5, 6 ve 7 şeklinde numaralandırılan alan, ürün numarasıdır. Program ürüne ait bilgileri bu alandan bulacaktır.
8, 9, 10, 11 ve 12 şeklinde numaralandırılan alan, ağırlık (gram) bilgisini ifade eder. Aşağıdaki barkodu sistem 19 kilo 230 gram olarak okuyacaktır.
13 şeklinde numaralandırılan alan Kontrol basamağıdır. 1 ile 12 arasındaki rakamların Ean 13 barkodlama sistemine göre doğrulunu kontrol eder.
Kontrol Basamağı Hesaplama
1.Adım: Barkod rakamının çift haneleri toplanır. 8+0+3+1+2+0 = 14
2.Adım: 1.adımda çıkan sayı 3 ile çarpılır. 14*3=42
3.Adım: Barkod rakamının tek haneleri toplanır. 2+0+8+2+9+3 = 24
4.Adım: 2 inci adımda elde edilen sayı ile 3 üncü adımda elde edilen sayı toplanır. 42+24=66
5.Adım: 4.adımda elde edilen sayı (yukarıda 66 olarak elde edilmiş) kendisinden büyük 10 un katı olan 70 den çıkartılır. 70 - 66=4
Sonuç: 6 ncı adımda elde edilen sayı (yukarıda 4 olarak elde edilmiş) kontrol basamağı (Check Digit) rakamıdır