Çek Çıkış Bordrosu
Herhangi bir şekilde çekin işletmeden çıkışı söz konusu olduğunda çek çıkış bordrosu kullanılır. Satıcı cari hesaba cirolanan müşteri çekleri, verilen firma çekleri, Avukata gönderilen çekler, Bankaya takasa yada teminate gönderilen çekler Çek Çıkış Bordrosu ile yapılacak işlemlere örnek verilebilir.
Diğer bütün formlarımızda olduğu gibi Çek Çıkış Bordrosunda da ilk açılan listede daha önce verilen çekler listelenecektir. Yeni bir Çek Çıkışı yapmak için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
Çek Çıkış Bordrosunda hem müşteri çeklerinin cirolanması hem de satıcı cari hesaplara verilen firma çekleri kayıt edilmektedir. Birincisinde yani müşteri çeklerinin cirolanmasında; mevcut çekler arasında seçim yapmak için F4 tuşu yada butonu kullanılırken, ikinci işlem yani şirket çekimizi verirken F6 tuşu yada butonu kullanılmaktadır. Sırası ile her ikiside aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Çek Çıkış Bordrosunda Müşteri Çeki - F5 kullanılamayacağından bu seçenek pasif bir halde görünmektedir.
İşlem Tipi: Bu seçenek ile Çek Çıkış işleminin türü belirlenmektedir. İşlem tipi alanı sonraki aşamalar için ve hesapların doğru entegrasyonu için oldukça önemlidir. Yapılmakta olan çek çıkış işleminin türüne göre uygun olanı seçiniz.
Cari Hesaba: Cari hesaba veya personele "Müşteri Çeki" yada "Kendi Çekimizi" verdiğimiz durumlarda kullanılacak olan seçenektir.
Cari Hesaba İade: Daha önce alınan bir çekin yada herhangi bir şekilde portföye girişi yapılan bir müşteri çekinin karşı cari hesaba iade edilmesi durumunda kullanılır.
Cari Hesaba Karşılıksız İade: Cari hesaba iade seçeneği ile aynı mantık ile çalışmaktadır. Farkı çekin karşılıksız çıkması durumunda iade söz konusu olmuş ise bu seçenek kullanılır.
Avukata: Portföydeki bir çekin vadesi gelmiş ve tahsil edilememiş ise avukata gönderilmesi durumunda kullanılacak olan seçenektir. Avukat için bir cari hesap tanımlanmalı ve avukata gönderilecek çekin son durumu Karşılıksız-Portföy olması gerekmektedir. Yani çekin avukata gönderilmesi için karşılıksız işlemi görmesi gerekir.
Banka Tahsile: Portföydeki çekin bankaya takasa gönderilmesi işlemi için kullanılır. Bildiğiniz gibi takasa çek gönderilmesi işlemi şudur; işletmenin elindeki ( yani portföyündeki ) çekleri vadesi geldiğinde tahsil etmesi için bankaya göndermesi işlemidir. Banka vadesi geldiğinde çekleri tahsil eder, işlemle ilgili komisyonunu kestikten sonra işletmenin mevduat hesabına yatırır.
Banka Teminata: Portföydeki çekin teminat için bankaya gönderilmesi işlemi için kullanılır. Teminat takastan farklı olarak kredi kullanımı yada başka bir işlem için teminat yerine verilen çekleri ifade etmektedir.
Seri / Sıra : Evrak seri ve sıra numarası girilir. Kullanılmakta olan matbu bir evrak var ise üzerindeki numaralar kullanılabilir.
Tarih: Çek Çıkış işleminin gerçekleştiği tarih yazılır.
Açıklama: Girişini yapmakta olduğunuz Çek Çıkış işlemine özel bir açıklama yazabilirsiniz.
Hesap Cinsi: Hesap cinsi İşlem Tipi alanında yapılan seçime göre otomatik olarak değer almaktadır. Mesela; "Cari Hesaba" seçilmiş ise "Cari" ve "Personel" değerleri gelecektir. Bu değerlerden cariye ve personele çek çıkışı yapılabileceğini anlıyoruz. Yine bu alanda "Banka Tahsile" seçilmiş ise sadece "Banka" değerini göreceksiniz.
Hesap Kodu: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları kodundan seçmek için kullanılır. Seçim için F10 tuşu ya da alanın yanındaki küçük buton kullanılır.
Hesap Adı: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları adını yazarak seçmek için kullanılır. Seçim için aradığınız hesap adının birkaç harfini yazdığınızda otomatik seçecektir. Ya da F10 tuşu ile listeden seçim yapabilirsiniz.
Döviz Cinsi: Hesap kodu yada adından seçilen kartın döviz cinsi otomatik döviz cinsi alanına gelecektir ve müdahale edilmesi söz konusu değildir.
Döviz Kuru: Döviz cinsinde seçilen dövizin kuru otomatik gelecektir. Döviz kuru evraka özel değiştirilebilir. Döviz Cinsi TL ise Döviz Kuru 1,00 olmalı bu alana 1,00 dışında bir rakam yazılmamalı, aksi halde raporlarda tutarsızlık olacaktır.
Proje : Bütün evraklarda olduğu gibi Çek Çıkış Bordrosunda da standart olarak proje girişi yapılabilmektedir. Çek Çıkış evraklarını gruplamak ve bu detayda raporlar alabilmek için kullanılabilir.
Departman: Departaman bazında evrak girişi yapıyorsanız. F10 tuşunu kullanarak lütfen ilgili departmanı seçiniz.
Depo: Standart olarak bütün evraklarımızda depo seçeneği görünmektedir. Çek Çıkış Bordrosunda da depo seçimi gereksizdir, bu yüzden boş geçilmelidir.
Personel: İşlemi yapan kullanıcının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Tamamen raporlama amaçlıdır.
1:Genel Bilgiler
Diğer evraklardan farklı olarak çek işlemlerinin tamamında (Çek Kartları, Çek Girişi, Çek Çıkışı ve Çek İşlem Bordrosu) giriş yapmak için işlem butonları (alttaki butonlar) kullanılmaktadır. Hiç bir şekilde alanlara direk giriş yapılması söz konusu değildir.
a) Müşteri Çekinin Cirolanması İşlemi
Müşteriden alınan çeklerin satıcı cari hesaba cirolanması ( verilmesi ) işlemi için F4 tuşuna basılır veya butonu tıklanır. Daha sonra portföydeki çeklerin listelendiği aşağıdaki gibi bir seçim ekranı gelecektir.
Seçim yapmak için CTRL tuşuna basarken fare ile tek tek çekler tıklanabilir ya da klavyede yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla çekler içinde hareket ederken boşluk tuşuyla da seçim yapabilirsiniz. Alt bölüm yer alan, seçilen çeklerin ortalama vadesi, toplam tutar ve çek sayısı gibi bilgiler toplu çek gönderimlerinde oldukça işinizi hızlandıracaktır.
Seçim işlemi tamamlandıysa seçilen çeklerin Çek Çıkış Bordrosuna aktarılması için Tamam butonu tıklanmalıdır.
b) Kendi Çekimizin Verilmesi İşlemi
Şirket hesabına bankadan alınan çek defterinden yazılarak satıcı cari hesaplara verilen çeklerin kayıt edilmesi işlemi yani kendi çekinizin verilmesi işlemi anlatılacaktır.
Kendi çekimizi verebilmemiz için öncelikle bankalardan alınan Çek Defterlerinin programa tanımlamış olmamız gerekir. Bu tanımlamayı yapmadıysanız öncelikle Çek - Senet modulünün altındaki Çek Defterlerini okuyunuz.
Kendi çekimizi vermek için F6 tuşuna basın veya butonunu tıklayınız. Karşınıza daha önce tanımadığınız çek defterinizdeki boş sayfalar gelecektir.
Daha önce Çek Defterinden çek bilgileri tanımlandığı için çek bilgisi bankası gibi bilgiler kullanıcıdan istenmemektedir. Burada sadece çekin vadesi ve çek tutarı bilgileri girilerek sonraki satıra yani sonraki çeke geçilmesi icap eder.
Yazılan çekleri ayırabilmeniz için program tamamlanan satırları/çekleri kırmızı renke boyamaktadır.
Yine ortalama vade çek sayısı gibi bilgiler alt bölümde yer almaktadır. İlgili çeklerle ilgili vade ve tutar girişi tamamlandı ise Tamam butonu tıklanarak yazılan çeklerin Çek Çıkış Bordrosuna aktarılması sağlanmalıdır. Çekleri aktardıktan sonra değişiklik yapmak için F7 tuşu ya da butonu kullanılabilir. Düzeltme butonu çek kartının açılmasını sağlayacaktır bu sayede değişiklikleri yaparak tekrar kayıt etme durumunuz olacaktır.
Çek çıkış işleminin tamamlandı ise alttaki Kaydet butonunu tıklayarak evrakın tamamının saklamalısınız.
Not: Kaydetmek için programın genelinde olduğu gibi Çek Giriş Bordrosunda da (ALT + K) veya (ALT + A ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
Ortalama Vade / Gün: Girilen çeklerin ortalama Vade bilgisi hem tarih hemde gün olarak ekranda gösterilmektedir. Bu değerler tamamen bilgi amaçlıdır.
Evrak Muhasebeleşsin: Çek Çıkış Bordrosunun resmi muhasebeye entegre edilmesini istiyorsanız bu alanı işaretlemelisiniz. İşaretlenmediği takdirde kayıt sadece ön muhasebede görünecek tek düzen hesap planında görünmeyecektir.
Muhasebe Fişini Göster: Kayıt ettiğiniz evrakın resmi muhasebe kaydını yani muhasebe fişini görmek için tıklayınız.
Not: Muhasebe Entegrasyon Detayları için Muhasebe - Entegrasyon - Muhasebe Entegrasyon Parametrelerini inceleyin.