Pos Kasa Tanımları
Programın pos yazarkasalar ile haberleşebilmesi için öncelikle "Pos Kasa Tanımları" ından her pos kasa için ayrı ayrı kayıt oluşturmak gerekir. Oluşturulan kasanın parametrelerinide tanımlayarak ilgili kasa ile ilgili işlem yapıldığında bu parametrelerle çalışmasını saylamış olacaksınız.
1 : Genel Bilgiler
Kodu: Tanımlamakta olduğunuz kasaya uygun bir kod giriniz. Zorunlu bir alandır, mutlaka doldurulması gerekir.
Açıklama: Tanımlamakta olduğunuz kasanın adını ve kaçıncı kasa olduğunu anlatan bir ad yazınız.
Şube: Şubeli bir yapıya sahipseniz kasanın şubesini F10 tuşu ile seçiniz.
Pos Kasa Tipi: Kasanızın markasını seçiniz. Burada yapılan tercih oldukta önemlidir aksi halde ver alışverişi olmayacaktır.
Kasa Numarası: Kasanın numarasını yazınız. (Kaçıncı kasa ise onu yazınız)
Cari Kodu: Kasalardan gelecek olan satış faturalarının hangi cari hesaba atılacağı bilgisi bu alandan seçilmektedir. F10 tuşuna basark Perakende Satışlar carisini seçiniz.
Depo Kodu: Kasalardan gelecek olan satış hangi depodan düşeceği bilgisi bu alandan seçilmektedir. Şubeli çalışan işletmelerde depo takibi açısından oldukça önemlidir. Tanımlamakta olduğunuz kasa hangi şubede ise ilgili deposunu seçiniz.
Departman: Departman bazında evrak takibi yapan işletmelerde ilgili pos kasa satışları hangi departmanı ilgilendiriyor ise F10 tuşu yardımıyla ilgili departmanı seçiniz.
Fatura Seri No: Oluşturulacak olan satış faturasının evrak seri numarasını yazınız.
Tahsilat Seri No: Oluşturulacak olan tahsilatların evrak seri numarasını yazınız.
Fiyat Kodu: Pos kasaya stokları gönderirken varsayılan olarak hangi fiyatını göndermek istiyorsanız seçiniz.
Giden Stok Dosyası: Bilindiği üzere Bilnex programı pos kasalara stok gönderebilmek için pos kasaların istedikleri formatlarda dosyalar oluşturmaktadır. Oluşturulan bu dosyaları pos kasaların arabirim programları pos kasalara göndermektedir.
Pos kasalara gönderilmek üzere Bilnex'in oluşturduracağı bu stok dosyası için bir isim belirlemelisiniz. Bu isim varsayılan "BilnexStok.GTF" olarak gelmektedir. Özel bir durum söz konusu değilse değiştirilmemesi tavsiyemizdir.
Giden Cari Dosyası: Yine Pos kasalara carileri göndermek üzere Bilnex'in oluşturduracağı cari dosyası için bir isim belirlemelisiniz. Bu isim varsayılan "BilnexCari.GTF" olarak gelmektedir.
Gelen Veri Klasörü: Varsayılan olarak ..\Bilnex\Pos\Gelen gibi bir yol gelecektir. Burada önemli olan pos kasanın oluşturduğu satış dosyasının nereye oluşturulduğudur. Satış bilgilerini içeren dosyanın yolunu bu alana yazınız.
Giden Veri Klasörü: Stok yada cari gönderiminde BilnexStok.GTF yada BilnexCari.GTF dosyalarının hangi klasöre oluşturulacağı belirlenmelidir.
2 : Ödeme Tipleri
Pos kasalardan yapılan tahsilatların nakit ise Bilnex programındaki hangi nakit kasaya, kredi kartı ile bir tahsilat yapılmışsa hangi kredi tuşunun Bilnex programındaki hangi banka ile eşleştirileceği gibi tanımlamaların yapıldığı sayfadır.
Ödeme tipleri sayfasında gerekli alanları doldurabilmek için kasa ve kredi kartı tanımlamalarının daha önceden mutlaka yapılmış olması gerekmektedir. Kasa tanımı için Kasa - Kasa Kartlarını, Kredi kartı tanımlamak için Banka - Kredi Kartı sekmesindeki kredi kartı tanımlamalarını inceleyiniz.
Tahsil Edilmeyecek (Açık Hesap) Ödeme No
Bilindiği gibi Perakende Otomasyon Sistemlerinde (POS) açık hesap ( veresiye ) satış yapılamamaktadır. Satışların tahsilatının mutlaka nakit, kredi kartı, çek veya senet ile kapatılmış olması gerekmektedir.
Günümüz şartlarında bir çok perakende satış noktalarında açık hesap satış yapılabilmektedir. "Tahsil Edilmeyecek ( Açık Hesap ) Ödeme No" ile kredi kartı tuşlarından bir tanesini bu özellik için ayırabiliyoruz. Yani açık hesap yapılan satışlarda kasiyer bu iş için ayrılan kredi tuşuna basarak bu satışın açık hesap yapıldığı bilgisini kayıt etmiş oluyor. Bilnex programı da bu cariye yapılan satışın tahsilat işlemini yapmayarak cariye açık hesap satış yapmış oluyoruz.
Mesala; POS kasa üzerindeki Kredi4 tuşunu açık hesap için tanımlamış olalım.
Kasiyer veresiye bir satış yaptıktan sonra ödeme işleminde Kredi 4 tuşunu kullanarak tahsilatı yapar ve müşteriye verilen fişte Veresiye yada Kredi ibaresi görünür. Bilnex probramı satışları alırken bu tahsilat Import etmeyecektir.
3 : Stok Ayarları
Tartılı Ürün: Tartılarak satılan ürünler (domatas, biber, peynir, vs.) için Flag numarası belirlenmelidir. Aşağıdaki resimde 27 ve 28 ile başlayan stoklar tartılarak satılan ürünler olarak belirlenmiştir.
Mesela ürün barkodu 2710001, 2710002, 2820025 gibi.
Adetli Ürün: Adet ile sayılarak ve terazi üzerinden barkodlanarak satılan ürünler için kullanılacak Flag numarası belirlenmelidir. Bu ürünlere maydonoz, marul gibi.
Birim Çarpan: Barkod tanımlarındaki Katsayı Çarpanı ile aynı mantıkta çalışmaktadır.
Katsayı çarpanı; hesaplanan gramajın birim çarpan ile çarpılarak hesaplanması şeklinde işlem görmektedir.
Mesela; Okutulan barkod "2800832192304" gibi olsun.
2800832192304 barkodu = 19,230 Kg Olarak okunacak.
Normal şartlarda Birim Çarpanı = 1 iken 19,230 olarak işlem yaparken Birim Çarpan = 2 olduğunda 19,230 x 2 = 38,46 olarak işlem yapacaktır.
Birim Bölen: Yine bu özellikte barkod tanımlarındaki Birim Bölen ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Hesaplanan gramajın bölünmesi işlemi için kullanılmaktadır. Burada varsayılan olarak 1.000 değeri gelecektir.
Yine örnek barkod "2800832192304" olsun.
Sistem 19230 rakamını alır. 19230 / 1000 = 19,230 Kg hesaplayacaktır.
Birim Bölen : 100 olsaydı; 19230 / 100 = 192,30 Kg hesaplayacaktı.
Birim Bölen : 10 olsaydı; 19230 / 10 = 1923,00 Kg hesaplayacaktı.
KDV Sıra : IBM Pos kasalarda kasadaki Kdv sırası ile programdaki Kdv sırasını eşitlemek gerekebilir. Bu eşitleme için bu alanlar kullanılmalıdır.