Tahsil / Ödeme Makbuzları (F6)
Bu menüde öncelikle yine Bilnex programlarının standardı olan liste ekranı karşımıza gelecektir. Liste ekranında daha önceden girilen tahsilat ve ödeme evrakları var ise bunlar listelenecektir. Yeni tahsilat ya da tediye (ödeme) evrağı girmek için “ Ekle ” (Alt+E) butonunu kullanabilirsiniz.
İşlem Tipi: Girişini yapmakta olduğunuz evrakın Tahsilat Evrakı (Cari hesaptan alınan paralar), yada Tediye (ödeme) evrakı (cari hesaba verilen paralar) seçimi yapılmalıdır. Evrak tipinin tahsilat seçilmesi durumunda; cari hesaba Alacak, Tediye seçilmesi durumunda ise cari hesaba Borç kaydı yapılacaktır.
Evrak Seri / Sıra: Evrak numarası firmanızın ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde kullanılabilir. Örneğin evrak girişlerini yapan birden fazla personel varsa, evrak no alanına bu personellerin isimleri veya isim kısaltmaları girilerek, her personelin girdiği evraklar ayrı ayrı takip edil6ebilir. Ya da girilen evraklar üzerinde matbu bir numara varsa, bu numara da girilebilir. Evrak numaraları maksimum beş hane ve alfa nümerik (A100, B200, BLNX vb.) olabilir. Evrak numarası girilip ENTER tuşuna basıldıktan sonra, imleç hemen yan taraftaki alana gelecek ve ilgili evrakınızın sıra numarası programınız tarafından otomatik olarak bu alana atanacaktır. Sıra numaraları, her evrak numarası için 1 den başlar. Örneğin evrak no alanına BLNZ girilmişse, sıra numarası 1 olacaktır. Bu evrak kaydedilip, yeni bir evrak için yine BLNX girilirse, bu sefer sıra numarası 2 olacaktır.
Tarih: Girmekte olduğunuz evrakın tarihi bu alana yazılmalıdır.
Cari Kodu: Burada tahsilat veya tediye işleminin hangi cari (müşteri yada satıcı vb.) için girilmekte olduğu seçilecektir. Seçim için F10 kısayolunu yada satır sonu butonunu kullanabilirisniz.
Cari Adı: Burada tahsilat veya tediye işleminin gerçekleştiği carinin ismini yazarak seçmeniz sağlanmıştır. Carinin adını ya da unvanını direk yazarak cariye ulaşabilir veya F10 tuşu ile cari listesinden seçebilirsiniz.
Döviz Cinsi: Seçtiğiniz carinin cari tanıtım kartında tanımlı olan döviz cinsi bu alana otomatik olarak gelecektir.
Döviz Kuru: Carinin çalıştığı döviz kuru bu alana otomatik gelecektir, tabii günün kuru programa girilmiş ise; Günün kurunu girmek ya da internetten güncellemek için Sistem - Döviz Kurları’na bakınız. Günün kuru girilmemişse ya da bu evraka özel farklı bir kur girilecekse bu alanı kullanabilirsiniz.
Proje : Proje bazında evrak takibi yapılıyor ise F10 tuşu ile uygun proje selilmelidir. Yada yeni proje tanımlamak için Proje seçim formunda Alt+ E tuşları ile yeni proje ilave edilebilir.
Departman : Departman kullanarak evraklarınızı gruplayabilir ve raporlayabilirsiniz. Tanımlı departmanlardan seçim yapmak için F10 u kullanabilirsiniz. Yada yeni departman tanımlamak için departman listesinde Alt+ E tuşları ile yeni departman ilave edebilirsiniz.
Depo: Departman standart olarak evraklarda görüntülenmektedir. Bu alanda herhangi bir fonksiyonu bulunmamaktadır. Bunun için seçim yapmadan geçilebilir.
Personel: Tahsilat yada Ödemeyi yapan personelin belirlenmesi için bu seçenek ilave edilmiştir. Tahsilat üzetinden prim uygulaması yada buna benzer diğer uygulamalarda kullanılmaktadır.
Cinsi: Bu bölümde "Nakit" ve "Kredi Kartı" seçenekleri bulunmaktadır. "Kredi Kartı" sadece Tahsilat evraklarında kullanılmaktadır. Yani müşterilerden yapılan kredi kartı tahsilatları içindir. Ödemelerde bir fonksiyonu bulunmamaktadır.
Kodu (Kasa): Bildiğiniz gibi programda kasa takibi de yapılmaktadır. Siz tahsilat yada ödeme evrakını girerken aynı zamanda kasa defterini de takip altına almış oluyorsunuz. İşte burada tahsilatı ya da ödemeyi hangi kasadan yaptığınızı girmelisiniz.
Adı (Kasa): Seçilecek kasanın adından kolayca bulunabilmesi için bu alan kullanılabilir. F10 tuşu ile listeden seçim yapılabilmektedir.
Kart No: Kredi kartı tahsilatlarında kredi kartının numarasını yazmak için kullanılmaktadır.
Taksit: Kredi kartı tahsilarında bu alan oldukça önemlidir. Kredi kartı taksitli işlem görmüşse bu alan taksit bilginin girilmesi gerekmetedir. Zira komisyon tutarı bu bilgiden hesaplanmaktadır.
Tutar: Yapılan tahsilat ya da ödeme rakamı girilir.
Cari hesabın çalıştığı dövizin ne olduğu şu aşamada önemli değildir. Yapılmakta olan tahsilat veya ödeme hangi döviz biriminde ise kasa alanından ilgili kasayı seçin ve tutar kısmına da seçilen kasa döviz cinsi bazında tahsilat/tediye rakamını yazın.
Döviz: Seçilen kasanın döviz cinsi bu alana otomatik gelecektir. Bu döviz cinsi aynı zamanda size tutar kısmında hangi döviz birimi karşılığını yazmanız gerektiği konusunda ipucu vermektedir.
İşlem Döviz: Bu cari yada evrakı farklı bir döviz cinsi karşılığını takip etmek amacıyla işlem döviz cinsi kullanılır. İlgili döviz cinsini seçiniz.
İşlem Döviz Kuru: İşlem dövizinde seçilen döviz cinsine ait kuru (otomatik gelmemiş ise) giriniz.
Açıklama: İlgili kayda özel bir açıklama girilebilir.
Kaydet ya da ALT + K tuşlarını kullanarak girilen evrakı kaydediniz.
İpucu: Bütün evraklarda bir üst satırı kopyalamak için F8 tuşunu kullanabilirsiniz