Serbest Meslek Makbuzu
Serbest Meslek erbabı olan kullanıcılarımız Serbest Meslek Makbuzlarını kesebilir ve makbuz yazdırabilir. Yada kesilen Serbest Meslek Makbuzlarının girişleri yapılabilmektedir.
Serbest Meslek Makbuzunu kullanmadan önce Kesinti Oranlarının kontrol edilmesinde yarar vardır. Ana menüde Sistem - Genel Tanımlar - Kesinti Oranları programını açın.
Kesinti oranları listesi karşınıza gelecektir. Kesinti oranları penceresi liste şeklinde görünsede bu ekranda bir tek kayıt yapılabilmektedir.
Her seferinde yeni bir kesinti oranı girilemeyeceğinden bu ekranda Yeni kayıt eklemek yerinde Düzelt ( ALT + Z ) butonu kullanılmalıdır. Kesinti oranlarındaki her değişiklik için ALT + Z tuşları kullanılmalıdır.
Kesinti oranlarını tanımladıktan sonra Serbest Meslek Makbuzu girişi yapılabilir. Serbest Meslek Makbuzuna girildiğinde daha önce girilen makbuzlar listelenecektir. Yeni bir Serbest Meslek Makbuzu girmek için Ekle ( ALT + E ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
Tipi : Size kesilen bir Serbest Meslek Makbuzunun girişini yapacaksanız "Alış", sizin karşı tarafa kestiğiniz bir Serbest Meslek Makbuzu söz konusu ise "Satış" seçilmelidir.
Açık / Kapalı : Makbuzun bedeli nakit tahsilt edilmiş veye ödenmiş ise "Kapalı", Kredili ( veresiye ) işlem görmüşse "Açık" seçilmelidir. Bilindiği gibi Kapalı seçilerek işlem yapıldığında kasa hesabına Borç veya Alacak işlemi yapılmaktadır. Açık seçilerek işlem yapıldığında kasa ile ilgili bir hareket olayacak cari hesap Borç veye Alacak İşlemi yapılacaktır.
Evrak Seri / Sıra : Serbest Meslek Makbuzlarının üzerindeki makbuz numaraları bu alanlara yazılmalıdır. Bu sayede evraklara ulaşmak ve gerektiğinde değişiklik yapmak daha kolay olacaktır.
Tarih: Serbest Meslek Makbuzunun işlem gördüğü tarih bu alana yazılır.
Cari Adı : Makbuza konu olan cari hesap F10 tuşu yardımı ile seçilebilir. Yada F10tuşuna basmadan direk carinin adını yazarakta ulaşabilirsiniz.
Açıklama: Bu evraka özel bir açıklama yazılması gerekiyor ise bu alan kullanılabilir.
Kasa : Serbest Meslek Makbuzu "Kapalı" ise yani peşin ise bu alan aktif olacak ve kasa seçimi zorunlu hale gelecektir. "Açık" ise kasa pasif olacaktır.
Departman: Departmanlar bazında Serbest Meslek Makbuzlarını gruplayabilir ve raporlayabilirsiniz.
Düzenleme Tarihi: Makbuzun düzenleme tarihi evrak tarihinden farklı ise yazılması gerekmektedir. Bu tarih makbuz düzenleme tarihi olarak yazılacaktır.
KDV Şekli : Alt tarafta yazılacak olan fiyatın KDV Dahil yada KDV Hariç olduğu belirlenmektedir.
1: Genel Bilgiler
Kodu: Kodu alanında F10 tuşu ile veya butonunu tıklayarak Hizmet Kartları seçim listesi açılmaktadır.
Adı: Adı alanında da F10 veya butonu kullanılmaktadır. Fakat Adı alanında açılan seçim listesinde herhangi bir tuşa basmadan direk aradığınız hizmeti kartının ismini yazarak bulabilirsiniz.
Açıklama : Serbest Meslek Makbuzuna özel açıklayıcı bilgiler yazılabilir.
Miktar: Hizmet miktarı yazılabilir.
KDV: Seçilen hizmet kartının KDV bilgisi kartından gelecektir. Fakat değişiklik yapılmasıda mümkün hale getirilmiştir.
Fiyat: Hizmet fiyat girilir.
Tutar: Miktar ve Fiyat çarpılarak bu alana yazılır. Otomatik hesaplanan bir alandır, müdahale edilmesi mümkün değildir.
Not: Stopaj Oranı Daha öncede analtıldığı gibi, Sistem Parametreleri - Genel Tanımlar - Kesinti Oranlarından tanımlanmaktadır. Fakat Makbuz üzerinde de değişiklik yapılabilmektedir.