Kasa İşlem Fişleri
Kasa İşlem Fişleri ile yapılan tahsilat ve ödemeler ( Giderler ) hızlı bir şekilde programa kayıt edilebilmektedir. Kasanın karşı hesabı olarak Banka, Cari, Hizmet, Masraf, Kasa, Personel hesapları kullanılabilmektedir. Kasadan ödenen masraflar, personele verilen avans ya da maaşlar, diğer kasa hesaplarına virman işlemleri, cari hesaba yapılan ödeme işlemleri veya cari hesaptan yapılan tahsilat işlemleri gibi işlemler kasa işlem fişlerinden kolayca yapılabilmektedir.
Kasa işlem fişlerine ilk girdiğinizde daha önce kayıt edilmiş olan kasa hareketleri listelenecektir.
Yeni bir işlem girmek için Ekle ( ALT + E ) butonu kullanılmalıdır.
İşlem Tipi: Yapılmakta olan işleme göre Tahsilat yada Ödeme seçilmelidir. Bilindiği gibi evrak tipi tahsilat seçildiğinde Kasa hesabı Borç, Ödeme seçildiğinde ise Alacaklandırılacaktır.
Evrak Seri / Sıra: Evrak numarası firmanızın ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde kullanılabilir. Örneğin evrak girişlerini yapan birden fazla personel varsa, evrak no alanına bu personel isimleri veya isim kısaltmaları girilerek, her personelin girdiği evraklar ayrı ayrı takip edilebilir. Ya da girilen evraklar üzerinde matbu bir numara varsa, bu numara da girilebilir. Evrak numaraları maksimum beş hane ve alfa nümerik (A100, B200, BLNX vb.) olabilir. Evrak numarası girilip ENTER tuşuna basıldıktan sonra, imleç hemen yan taraftaki alana gelecek ve ilgili evrakınızın sıra numarası arttırılarak otomatik değer alacaktır.
Tarih: Girmekte olduğunuz evrağın tarihi bu alana yazılmalıdır.
Açıklama: Evrakla ilgili genel bir açıklama yazılabilir.
Kasa Kodu: Burada tahsilat veya tediye işleminin hangi kasaya yapılacağı seçilmelidir. F10 tuşu yardımı ile Kasa listesine erişerek seçim yapabilir ya da satır sonu butonunu tıklatarak da cari seçim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kasa Adı: Kasa seçimini ismini yazarak yapabileceğiniz gibi F10 tuşu yardımıyla liste penceresini kullanarakta yapabilirsiniz.
Döviz Cinsi: Seçtiğiniz Kasanın kasa kartında tanımlı olan döviz cinsi otomatik olarak gelecektir.
Döviz Kuru: Kasanın döviz kuru bu alana otomatik gelecektir,
Proje : Proje bazında evrak takibi yapılıyor ise F10 tuşu ile uygun proje seçilmelidir. Ya da yeni proje tanımlamak için Proje seçim formunda Alt + E tuşları ile yeni proje ilave edilebilir.
Departman : Departman kullanarak evraklarınızı gruplayabilir ve raporlayabilirsiniz. Tanımlı departmanlardan seçim yapmak için F10 tuşunu kullanabilirsiniz. Yada yeni departman tanımlamak için departman listesinde Alt+ E tuşları ile yeni departman ilave edebilirsiniz.
Depo: Bu evrakta depo seçimi zorunlu bir alan değildir. Seçmeden geçilebilir, seçilmesi durumunda da herhangi bir fonksiyorunu bulunmamaktadır.
Personel: tahsilat üzerinden prim hesabı yapan ya da personel verimlilik hesabı yapmak isteyen kullanıcılar için raparlamalar için bu alan önem arz etmektedir.
1 : Genel Bilgiler
Cinsi: Girmekte olduğuz kasa tahsilat ya da ödeme işleminin hangi Hesap cinsi ile ilgili olduğu seçilmeli. Burada yapılan seçime göre Kodu ve Adı alanlarında listelenecek kayıtlar belirlenmektedir.
Kodu : Tahsilat veya Ödeme işleminin yapılacağı hesap seçilmeli.
Adı : Tahsilat veya Ödeme İşlemini yapıldığı hesabın adından arama yapmak için bu alan kullanılmalıdır.
İpucu; Kodu kısmında f10 yaparsak açılan listeden koduna göre arama yapabiliriz Adı kısmında f10 yaparsakta Adına göre ara yaparız
Açıklama: İlgili kayda özel bir açıklama yazılabilir. Yazılan bu açıklama satıra özel olup bu bilgi satır detaylı raporlarda yer alacaktır.
Tutar: Yapılan tahsilat ya da ödeme rakamı girilir.
Döviz: Seçilen Hesabın döviz cinsi bu alana otomatik gelecektir. Bu döviz cinsi aynı zamanda size tutar kısmında hangi döviz birimi karşılığını yazmanız gerektiği konusunda ipucu vermektedir.
İşlem Döviz: Bu hesabı yada evrakı farklı bir döviz cinsi karşılığını görebilmek için evrak işlem döviz cinsi kullanılır. İlgili döviz cinsini seçiniz.
İşlem Döviz Kuru: İşlem dövizinde seçilen döviz cinsine ait kuru bu alana otomatik olarak gelecektir. Değiştirilebilir yada ilgili güne ait bir kur girişi yapılmamışsa direk evraka özel kur girişi yapılabilir.
Kaydet ya da ALT + K tuşlarını kullanarak girilen evrakı kaydediniz.
İpucu: Bütün evraklarda bir üst satırı kopyalamak için F8 tuşunu kullanabilirsiniz