Senet Giriş Bordrosu
Herhangi bir şekilde senetin işletmeye girişi yani alacak seneti söz konusu olduğunda senet giriş bordrosu kullanılır. Müşteriden alınan senetler, Avukattan geri gelen senetler, cari hesaptan karşılıksız ya da normal iade senet alınması, bankaya verilen senetin herhangi bir şekilde geri iade alınması gibi işlemleri senet girişlerine örnek verebiliriz.
Bilnex'in bütün formlarında olduğu gibi Senet Giriş Bordrosunda da ilk açılan listede kayıtlı olan senet hareketleri gelecektir. Yeni senet girişi yapmak için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
İşlem Tipi: Bu seçenek ile senet girişi işleminin türü belirlenmektedir. Başka bir deyişle senet işletmeye nasıl giriyor? Sorusuna cevaptır. İşlem tipi alanı sonraki aşamalar için ve hesapların doğru entegrasyonu için oldukça önemlidir. Yapılmakta olan senet giriş işleminin türüne göre uygun olan seçenek belirlenmelidir.
Cari Hesaptan: Normal şartlarla cari hesaptan (müşteri, satıcı vb.) alınan senetlerin girişi işlemi için kullanılır.
Cari Hesaptan Portföye İade: Daha önceden cari hesaba verilmiş olan müşteri senetinin ya da kendi senetimizin geri iade alınması işleminde kullanılır. Bu seçenek ile işlem gören senetin son durumu Portföyde olur.
Cari Hesaptan Karşılıksız İade: Cari hesaptan portföye iade ile aynı mantıkta çalışır, fakat bu seçenek sadece senet karşılıksız çıkmışsa kullanılır. Normal iade işlemlerinde Cari hesaptan portföye iade kullanılmalıdır.
Avukattan Karşılıksız İade: Daha önce avukata gönderilen karşılıksız senetin geri alınması işleminde kullanılır.
Avukattan Protestolu İade: Avukata gönderilen karşılıksız senetin, avukat tarafından protesto ettirmesi aşamasından sonra iade alınıyorsa bu seçenek kullanılır.
Cari Hesaptan Protestolu İade: Daha önce cari hesaba çıkışı yapılan Müşteri Senedi veya Kendi Senedimizin vadesinde ödenmemesi durumunda protesto ettirilmiş halde iade alınması durumunda kullanılır.
Bankadan Portföye İade: Bankada tahsilde (takasta) bekleyen senetin geri alınması işlemi için kullanılır.
Bankadan Karşılıksız İade: Yine bankada tahsilde ( veya takasta) bekleyen senetin geri alınması işlemi için kullanılır. Fakat bu seçenekte senetin vadesinin gelmiş ve tahsil edilememiş yani karşılıksız çıkmış olması gerekir.
Seri / Sıra : Evrak seri ve sıra numarası girilir. Kullanılmakta olan matbu bir evrak var ise üzerindeki numaralar kullanılabilir.
Tarih: senet giriş işleminin gerçekleştiği tarih yazılır.
Açıklama: Girişini yapmakta olduğunuz senet giriş işlemine özel bir açıklama yazabilirsiniz.
Hesap Cinsi: Hesap cinsi İşlem Tipi alanında yapılan seçime göre otomatik olarak değer almaktadır. Mesela; "Cari Hesaptan" seçilmiş ise "Cari" ve "Personel" değerleri gelecektir. Bu değerlerden cariden ve personelden senet girişi yapılabileceğini anlıyoruz. Yine bu alanda "Bankadan Portföye İade" seçilmiş ise sadece "Banka" değerini göreceksiniz.
Hesap Kodu: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları kodundan seçmek için kullanılır. Seçim için F10 tuşu ya da alanın yanındaki küçük buton kullanılır.
Hesap Adı: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartlarının adını yazarak seçmek için kullanılır. Seçim için aradığınız hesap adının birkaç harfini yazdığınızda otomatik seçecektir. Ya da F10 tuşu ile listeden seçim yapabilirsiniz.
Döviz Cinsi: Hesap kodu yada adından seçilen kartın döviz cinsi otomatik döviz cinsi alanına gelecektir ve müdahale edilmesi söz konusu değildir.
Döviz Kuru: Döviz cinsinde seçilen dövizin kuru otomatik gelecektir. Bu evraka özel değiştirilebilir. Döviz Cinsi TL ise Döviz Kuru 1,00 olmalı bu alana 1,00 dışında bir rakam yazılmamalı, aksi halde raporlarda tutarsızlık olacaktır.
Proje : Bütün evraklarda olduğu gibi senet Giriş Bordrosunda da standart olarak proje girişi yapılabilmektedir. senet Giriş evraklarını gruplamak ve bu detayda raporlar alabilmek için kullanılabilir.
Departman: Departaman bazında evrak girişi yapıyorsanız. F10 tuşunu kullanarak lütfen ilgili departmanı seçiniz.
Depo: Standart olarak bütün evraklarımızda depo seçeneği görünmektedir. senet Giriş Bordrosunda da depo seçimi gereksizdir, bu yüzden boş geçilmelidir.
Personel: İşlemi yapan kullanıcının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Tamamen raporlama amaçlıdır.
1:Genel Bilgiler
Diğer evraklardan farklı olarak senet işlemlerinin tamamında (senet Kartıları, senet Girişi, senet Çıkışı ve senet İşlem Bordrosu) giriş yapmak için işlem butonları (alttaki butonlar) kullanılmaktadır. Hiç bir şekilde alanlara direk giriş yapılması söz konusu değildir.
Girilen evrakın türüne göre İşlem Butonları otomatik olarak aktif veya pasif olmaktadır. Yukardaki örnekte Cari hesaptan senet girişi yapıldığı için yalnızca Müşteri seneti butonu aktif olmuştur. Senet girişi yapmak için F5 butonuna bastığınızda senet bilgilerinin girildiği senet Kartı ekranı açılacaktır.
Türü: Müşteri seneti ve Kendi senetimiz seçenekleri bulunmaktadır. Müşteriden aldığınız senetler için Müşteri seneti. Tarafınızca yazılarak karşı cari hesaba verdiğiniz senetler içinde Kendi senetimiz seçeneği kullanılacaktır. Senet Giriş Bordrosundan giriş yapıldığı için bu alda değişiklik yapılmasına izin verilmez. Müdahale edilememektedir.
Portföy No: Programınız tarafından otomatik olarak üretilen takip numarasıdır. Müdahale edilemez. Aşağıdaki örnekte program MS2011-0000002 numarasını vermiştir. MS harfi müşteri senedi olduğunu, 2011 senedin ait olduğu yılı, 0000002 da senet sıra numarasını ifade etmektedir.
Vade Tarihi: senetin vadesi ( Ödeme Tarihi ) yazılır.
senet No: senet defterinin üzerinde banka tarafından verilen senet numarası yazılır.
Düzenleme Tarihi: senetin kayıt edildiği tarih ya da senetin düzenlendiği tarihtir. senet giriş bordrosundaki evrak tarihi bu alana otomatik gelecektir ve müdahale edilemez.
Keşide Yeri: Senetin ödeme yerini ifade eder.
1: Genel Bilgiler
Senetin Durumu
Durumu: Senet Giriş Bordrosundan giriş yapılması sebebiyle bu alan otomatik değer alacaktır yani "Portföy" olacaktır. Durumu ile ilgili daha detaylı bilgi için senet Kartlarına bakınız.
Bulunduğu Yer: Senet Giriş Bordrosundan giriş yapıldığ için "Bulunduğu Yer" alanı otomatik değer almaktadır. Müdahale edilemez.
Kodu: Yine senet Giriş Bordrosundan giriş yapıldığı için otomatik değer alır. Müdahale edilemez.
Borçlu / Alacaklı Bilgisi
Cari Cinsi: Cari ve Personel seçenekleri bulunmaktadır ve senet giriş bordrosundaki bilgilerden otamatik değer almaktadır. Müdahale edilemez.
Cari Kodu: Müşteri seneti ise senetin kimden alındığı, Kendi senetimiz ise senetin kime verildiği bilgisi bu alanda takip edilmektedir. Ancak Senet Giriş Bordrosundan bu bilgiler otomatik getirildiği için burada da Müdahale edilemez.
Cari Adı: Cari Kodu ile aynı özellikleri taşır. Müdahale edilemez.
Asıl Borçlu: Müşteriden alınan senetin gerçek borçlusu farklı bir kişi ya da firma ise senet üzerinde yazan senetin gerçek borçlusu yazılmalıdır.
Tutar Bilgileri
senet Tutarı: Senetin tutarını yazınız.
Döviz Cinsi: Senet girişi yapılmakta olan cari hesabın döviz cinsi bu alana otomatik getirilmektedir. Fakat değiştirilmesi mümdür. Mesela TL çalışılan bir cari hesaptan USD senet alınmış olabilir, bu durumda döviz cinsinde USD seçilmesi gerekir.
Döviz Kuru: Dövizli bir senet giriş yapıyorsanız döviz cinsinde seçtiğiniz döviz biriminin kurunu yazınız.
TL Tutarı: Dövizli senetlerde senetin TL karşılığı burada gösterilecektir.
Ödenen Tutar: Senet tutarının ödenen ya da tahsil edilen tutarının yazıldığı alandır. senetin tamamı ödenebileceği gibi bir kısmınında kapanması söz konusu olabilir.
Ödenen (TL): Bu alana programınız tarafından değerler otomatik olarak getirilmektedir. Medahale edilemez.
Kalan Ödeme (TL): senetin ödenen tutardan sonra kalan yani ödenmesi gereken tutar otomatik olarak getirilmektedir. Medahale edilemez.
2: Diğer Bilgiler
Kefil Bilgileri : Müşteriden Senetlerine her bir senet için 2 ayrı kefil kayıt edilebilmektedir. Kefillerin adı, telefon numarsı, adresi gibi bilgilerin kayıt altına alındığı alan burasıdır. Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
Açıklama : Her biri 40 karakterden oluşabilecek 5 ayrı açıklama alanı mevcuttur. Girilen senet evrakarı ile ilgili açıklama girmek için kullanılmaktadır.
3: Senetin Tarihçesi
Senet kartlarının 3. sekmesi olan senetin Tarihçesi formunda ilgili senetin hareketleri listelenmektedir. Bu ekran sayesinde senetin giriş ve çıkış hareketlerini özet bir şekilde inceleyebilirsiniz. Dahası istediğiniz hareket satırının üzerindeyken çift tıkladığınızda yada Kayıt deyatı butonunu tıkladığınızda ilgili evrak açılacaktır.
Senetler ile ilgili tüm detayların girildiği senet kartı formundaki bilgi girişlerini tamamladıktan sonra sağ alttaki Kaydet butonuna tıklayarak senet giriş bordrosuna dönebilirsiniz.
Not: Kaydetmek için programın genelinde olduğu gibi Senet Giriş Bordrosunda da (ALT + K) veya (ALT + A ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
Senet Çoğaltma / Kopyalama
Çoğunlukla sıra senet girişi yapmak için kullanılan Senet Çoğaltma klavye üzerinden CTRL + F5 tuşları ile kullanılmaktadır.
Müşteri Seneti Çoğalt seçeneğinin çalışabilmesi için öncelikle en az bir adet senet girilmiş olması gerekir. CTRL+F5 tuşlarına basıldığında aşağıdaki gibi bir form açılacak.
Kayıt Sayısı: İlk girilen senet hariç olmak üzere kalan senet sayısı yazılmalıdır. Örneğin toplam 4 adet senet var, 1. seneti zaten yazmıştık onun için bu alan 3 olacaktır.
Periyodu: Senetler arasındaki vade aralığının periyodu belirlenmelidir. Bu alanda Aylık, Günlük, Haftalık seçenekleri bulunmaktadır.
Periyod Aralığı: Yukarda seçilen periyoda göre periyod aralığını belirlemelisiniz. Yani iki senet arasındaki vade aralığı belilenmelid.
Örneğin, senetler arasındaki vade aralığı 2 ay ise Periyodu: Aylık, Periyod Aralığı:2 olmalıdır. Yada senetler 45 er günlük yazılmışsa; Periyodu: Günlük, Periyod Aralığıda: 45 olmalıdır.
İlk Vade: İlk vade daha önce girilen ilk senetin vadesidir ve otomatik bu alana gelmektedir. Çoğaltılacak olan senetlerin vadesi bu tarih baz alınıp 1 periyord arttırılarak yazılacaktır.
İlk senet - Senet No: İlk senet no daha önce girilen ilk senetin numarasıdır ve otomatik bu alana gelmektedir. Çoğaltılacak olan senetlerin numarası bu alandaki değer baz alınıp 1 er arttırılark senet numarası olarak yazılacaktır.
Çoğaltılacak senetler ile ilgili bilgileri girdikten sonra Oluştur butonu tıklanır. Verilen bilgilere göre oluşan senetler alttaki bölümde gösterilmektedir. Burada vade, senet veya tutar alanlarında değişiklik yapılabilir. Buradaki düzeltmelerde tamamlandığında Tamam butonu tıklanarak bilgilerin senet Giriş Bordrosuna aktarılması sağlanır.
Ortalama Vade / Gün: Girilen senetlerin ortalama Vade bilgisi hem tarih hemde gün olarak ekranda gösterilmektedir. Bu değerler tamamen bilgi amaçlıdır.
Evrak Muhasebeleşsin: Senet Giriş Bordrosunun resmi muhasebeye entegre edilmesini istiyorsanız bu alanı işaretlemelisiniz. İşaretlenmediği takdirde kayıt sadece ön muhasebede görünecek tek düzen hesap planında görünmeyecektir.
Muhasebe Fişini Göster: Kayıt ettiğiniz evrakın resmi muhasebe kaydını yani muhasebe fişini görmek için tıklayınız.
Not: Muhasebe Entegrasyon Detayları için Muhasebe - Entegrasyon - Muhasebe Entegrasyon Parametrelerini inceleyin.