Personel Kartları
Personel Kartlarını tanımlamamızın başlıca sebepleri; personel hesaplarının takibi ( maaş, avans vb), Satış üzerinden personellere prim hesaplatmak hatta otomatik hesabına aktarmak, kayıt yapan kullanıcıyı takip edebilmek gibi işlemlerde kullanabilmek ve tabi bu işlemlerle ilgili raporlar alabilmektir.
Yine bu modul sayesinde sayesinde her personelin maaşını ay sonlarında hesabına alacak kaydettirebilir, dolayısıyla personellerinizin borç-alacak hesaplarını kolaylıkla takip edebilirsiniz. Aynı zamanda prim bilgilerini de tanımlayarak satıcı personellerinizin primlerini (hak edişlerini) otomatik hesaplattırabildiğiniz gibi hesaplarına da otomatik olarak kayıt yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Yeni personel tanımlamak için "Ekle" ( Alt + E ) butonunu kullanabilirsiniz.
1: Genel Bilgiler:
Kodu: En fazla 15 karakter kullanabileceğiniz bu alan personellerin gruplanması için önem arz etmektedir. Burada hem harf hem rakam kullanılabilir. İşyerindeki departmanlar bazında personellerinizi kodlayabilirsiniz. Ya da personellerinizi gruplamak istediğiniz detayda bu alanı kullanabilirsiniz.
Adı: Personellerinizin adını ve soyadını giriniz.
Sicil No: Personelin SSK numarasını bu alana yazın.
Departman: Tanımlamakta olduğunuz personelin çalıştığı departmanın girişini yapınız.
Görev: Tanımlamakta olduğunuz personelin görev bilgisini bu alana yazınız.
Durumu: Burada “Çalışıyor”, “İşten Ayrıldı”, “İzinli” gibi seçenekler bulunmaktadır. Uygun olan seçimi yapınız.
Giriş Tarihi: İlgili personelin işe giriş tarihi yazılır.
Çıkış Tarihi: İşten ayrılan personellerin çıkış tarihi yazılmalıdır. İşe giriş ve çıkış tarihi otomatik maaş tahakkuku yaptıran kullanıcılarımız için önem arz etmektedir. Çünkü personel maaşları hesaplanırken giriş ve çıkış tarihleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
Çıkış Nedeni: İşten ayrılan personelin bilgi amaçlı çıkış sebebi yazılabilir.
Açıklama: Tanımlamakta olduğunuz personelinize özel bir not yazmak için kullanılabilir.
Otomatik Tahakkuk Yapılsın: Bu seçenek işretli olduğunda ay sonlarında personel maaşları otomatik hesaplarına aktarılabilecektir. Başka bir deyişle personel hak edişlerini hesaplayarak hesaplarına Alacak kaydı yapacaktır.
Not: İşaretlenmeyen personeller için otomatik tahakkuk işlemi yapılmayacaktır.
Muhasebe Kodu: Muhasebe entegresi kullananlar için girilmesi zorunlu bir alandır. Aksi halde muhasebe kodu girilmeyen personel hareketlerinin muhasebe kaydı oluşmayacaktır. Tek düzen hesap planında uygun olan hesabı seçiniz.
Ücret: Tanımlanmakta olan personelin ücreti bu alana yazılmalıdır.
Ücret Türü: Ücret alanına yazılan rakamın hangi periyod için verildiği bilgisi girilmektedir. "Aylık","Günlük","Saatlik" seçeneklerinden uygun olanı seçin.
Döviz: Personel maaşının hangi döviz birimi ile verildiğini seçiniz.
2: Kimlik Bilgileri ve 3: Adres ve İletişim sekmelerindeki alanlara uygun şekilde doldurunuz.
4: Prim Bilgileri
Prim Uygulama Yöntemi: Bu alan satıcı personellerinize prim uygulamak için kullanılacaktır. Prim uygulaması olmayacak personeller için bu alana müdahale edilmesine gerek yoktur.
· Satış Tutarı Üzerinden Belirli Bir Orana Göre: Prim Oranı/Tutarı alanına yazılan rakam prim oranı olarak hesalanır. Bu alandaki oran kadar satış üzerinden sabit prim usulüne göre prim hesaplanır.
· Basamaklı Prim Oranına Göre: Bu seçenek ile personellere farklı kotalarda farklı oranlar üzerinden prim hesaplanması isteniyorsa kullanılabilir.
Örnek:
1.00 YTL ile 1,000.00 TL arası satışlara % 5
1,001.00 YTL ile 10,000.00 TL arası satışlara % 10
10,001.00 YTL ile 25,000.00 TL arası satışlara % 15 prim hesaplatmak için aşağıdaki gibi bir tablo oluşturulması gerekir.
Yukarıda örneklemeye çalıştığım gibi burada amaç sabit rakamlar arasına yine sabit oranda prim hesaplatmaktır.
· Basamaklı Prim Tutarına Göre: Bu seçenek ile personellere belirli rakamlar arasına belirli tutarlarda primler hesaplattırılır. Örnek:
1.00 YTL ile 1,000.00 TL arası satışlara 50.00 TL
1,001.00 YTL ile 10,000.00 TL arası satışlara 100.00 TL
10,001.00 YTL ile 25,000.00 TL arası satışlara 250.00 TL prim hesaplar.
Burada da amaç sabit rakamlar arasına yine sabit tutarda prim hesaplatmaktır.
· Satış Miktarı Üzerinden Tutar İle Prim Hesapla: Satılan her bir birim ürün için altta yazılan tutar kadar prim hesaplattırılmaktadır. Birim üzerinden 3 TL prim verildiğini varsayalım ve 02.004 kodlu personel bu üründen 125 adet satmış olsun. sonuç itibari ile personelin prim tutarını (3 x 125) 375 TL olarak hesaplayacaktır.
· Satış Karı Üzerinden Belirli Bir Orana Göre: Adından da anlaşılacağı üzere stok malzeme karı üzerinden belirlenen orana göre prim hesaplanmaktadır.
Yukarıdaki örnekte kar üzerinden % 7,5 prim hesaplattırılmaktadır. Primlerle ilgili rapor almak ve detaylı incelemek için Raporlar - Cari - Personel menüsünü kullanabilirsiniz.
Not: Oluşan prim tutarlarını hesaplattırmak ve personel cari hesaplarına otomatik olarak Alacak kaydı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Cari - Personel - Personel Prim Tahakkuk İşlemlerini kullanabilirsiniz.