Satın Alma ve Satış Sözleşmesi
Satın alma ve satış sözleşmeleri mal aldığınız ya da mal sattığınız cari hesaplarla alış yada satış koşullarının belirlendiği yazılı ya da sözlü yapılan anlaşmaların / sözleşmelerin programa tanıtıldığı bölümdür. Bu koşullar işlem yapmadan satın alma ve satış sözleşmeleri evraklarına girişi yapıldığında, artık sözleşme kritelerine uyan her cari ve her stok için sözleşme koşulları uygulanacaktır. İsterseniz bu şartlara uyulmasını zorunlu hale getirirsiniz istersenizde ihtiyari (kullanıcı isterse) yapabilirsiniz.
Mesela; Sözleşme evrakına şöyle bir sözleşme girildi.
01.10.2010 ile 15.11.2010 tarihleri arasında İlhami Uğur Can isimli cariye 001 kodlu stok satıldığında 12,75 TL + KDV ve % 7 indirim uygulanacak. Ve bu değerlerin kullanılması zorunlu yapıldı.
Artık belirlenen tarihler arasında İrsaliye yada Fatura ile İlhami Uğur Can isimli cari 001 kodlu stoktan satıldığında 12,75 + KDV ve % 7 indirim uygulanmasını program zorunlu olarak uygulatacaktır.
Bu açıklamalardan sonra satın alma ve satış sözleşmelerindeki alanları inceleyelim. Her yeni girişte olduğu gibi sözleşmelerde de yeni bir sipari girmek için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayın.
İşlem Türü: Söz konusu olan işlem, bir satış sözleşmesi ise Satış, satın alma sözleşmesi ise Satın Alma seçilmelidir. Uygun olan seçimi yapınız.
E.Seri / Sıra: Sözleşme evraklarınızı numaralandırabilirsiniz. Satış sözleşmelerine ST, satın alma sözleşmelerine SA gibi bir seri verebilirsiniz.
Tarih: Sözleşmenin gerçekleştiği tarihi buraya yazınız.
Ödeme Tarihi: Ödeme tarihinin önündeki alan ödeme gününü girebilmeniz içindir. Ödeme gününe 30 yazdığınızda ödeme tarihine otomatik olarak 30 gün sonraki tarihi yazar. Burada seçim kullanıcıya bırakılmıştır, isterseniz gün, isterseniz de tarih olarak ödeme tarihini yazabilirsiniz. Sözleme şartlarıyla evrak oluşturulduğunda ödeme bilgiside evraklara ( sipariş, irsaliye ve fatura) aktarılacaktır.
Cari Kodu: Sözleşmeniz hangi cari hesapla ( müşteri veya satıcı ) ilgili ise F10 ya da yanındaki buton yardımı ile seçiniz.
Cari Ünvanı: Burada sözleşme işleminin gerçekleştiği cariyi ismini yazarak seçmeniz sağlanmıştır. Carinin ismini ya da ünvanını direk yazarak cariye ulaşabilir veya F10 tuşu ile cari listesine ulaşabilirsiniz.
Geçerlilik Tarihleri: Satın alma veya satış sözleşmesinin hangi tarihler arasında geçerli olduğu bilgisi bu alana girilmelidir.
Fiyat Kodu: Alt kısımda stok seçimi yapıldığında seçilen stokların hangi fiyatının otomatik olarak getirileceği bu parametreye bağlanmıştır. Bu parametre cari kartı tanımlarından otomatik olarak gelmektedir.
Proje : Proje bazında evrak takibi yapılıyor ise F10 tuşu ile uygun proje seçilmelidir. Ya da yeni proje tanımlamak için Proje seçim formunda Alt + E tuşları ile yeni proje ilave edilebilir.
Departman : Departman kullanarak evraklarınızı gruplayabilir ve raporlayabilirsiniz. Tanımlı departmanlardan seçim yapmak için F10 u kullanabilirsiniz. Yada yeni departman tanımlamak için departman listesinde Alt+ E tuşları ile yeni departman ilave edebilirsiniz.
Depo: Sipariş evraklarında depo seçimi zorunlu değildir.
Personel: Kaydı yapan personelin belirlenmesi için bu seçenek ilave edilmiştir.
KDV Şekli: Girmekte olduğunuz sözleşme şartlarına uygun olarak kdv şeklini belirleyizini. Yapılan seçime göre fiyat bilgisi değişecektir.
1: Genel Bilgiler
Genel Bilgiler sekmesi Satın Alma veya Satış Sözleşmesinde en çok kullanacağınız sekmedir. Bu sekmeden stok seçimi, miktar, birim fiyat, indirim oranları ve diğer girişler yapılacaktır. Genel bilgiler sekmesindeki alanları tek tek anlatmaya çalışacağız.
Kodu - Barkodu: Bu alanda F10 tuşu yardımıyla ya da üç noktayı tıklayarak stokları koduna göre sıralanmış bir şekilde listesini alabilir ve seçim yapabilirsiniz. Eğer barkodlu çalışıyorsanız hiçbir kod yazmadan barkod okuyucusundan stokunuzu direk okutarak ta bulabilirsiniz. Stokunuzun kodunu bilmiyorsanız bir sonraki “Adı” alanına geçerek stok adından daha kolay bulabilirsiniz.
Adı: Hiç bir kriter vermeden F10 tuşuna bastığınızda bütün stokların listelendiğinizi göreceksiniz. Burada * (yıldız) kullanarak filtre verilmesi mümkündür.
Mesela; *KAŞAR* yazıp daha sonra F10 basarsanız, içinde KAŞAR geçen stoklar listelenecektir. Hatta *KAŞAR*1* yazarak F10 tuşuna basılırsa stok kartlarından sadece içinde KAŞAR ve 1 geçen stoklar listelenecektir. Bu özellik aradığınız stok kartına çok daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
Miktar: Söz konusu ürün ile ilgili miktar bu alana yazılır.
Birim: Stok tanıtım kartında tanımlanan birinci birim bu alana otomatik gelecektir. Şayet stok kartında birden fazla birim tanımladıysanız. F10 tuşu ile tanımlanan 2. yada 3. birimi seçebilirsiniz. Dikkat burada seçilen birim Miktar alanında girilen miktarın karşılığı olan birimdir. Ve seçilen birime göre birim fiyat otomatik hesaplanacaktır. Birimler ile ilgili daha detaylı bilgiyi İrsaliye ya da fatura açıklamalarında bulabilirsiniz.
Fiyatı: Fiyat alanına Fiyat Kodunda seçilen parametreye bağlı olarak fiyat bilgisi otomatik olarak gelecektir. Diğer fiyatları incelemek veya evraka aktarmak için F10 tuşunu kullanmalısınız.
Döviz: Girilen fiyatın döviz cinsi buraya otomatik gelecektir. Satır sonu butonu yardımı ile döviz seçimi yapabilirsiniz.
Kuru: Döviz alanında seçili dövizin sipariş tarihindeki kuru otomatik bu alana gelecektir. Müdahale edilebilir.
KDV: İlgili stokun KDV oranı stok tanıtım kartından otomatik gelecektir. Fakat bu alandan da değişiklik yapılabilir.
İnd.1: Bu alan indirim için kullanılır. Yapılan sözleşme gereği bir satır indirimi uygulanması gerekiyorsa bu alan oran olarak girişi yapılmalıdır.
İnd.2: İkinci indirim için kullanılır.
Açıklama: Üzerinde bulunduğunuz satırla ilgili ekstra bir açıklama girebilirsiniz. En fazla 50 dijittir.
Satır İndirim Toplamı: İnd1 ve İnd2 alanlarında yapılan indirimlerin toplam tutarı buradan izlenebilmektedir. Bu alana müdahale edilemez.
Genel İndirim: Bu alanlarda sözleşme evrakının geneline yüzde ya da tutar olarak indirim yapılabilir.
Toplam İndirim: İnd1, ind2 (varsa ind3 ,ind4 ,ind5) ve sipariş indirimlerinin toplam tutarı bu alanda görüntülenmektedir. Yani satır indirimlerinin ve evrakın geneline yapılan indirimlerin toplamıdır. Bu alana müdahale edilemez.
İşlem Dövizi: Girilen evrakı farklı bir dövizde daha takip etmek istiyorsanız bu alanda ilgili döviz cinsini seçmelisiniz. İşlem dövizi programın genelinde aynı mantıkta çalışmaktadır. İşlem dövizleri birbirinden bağımsız çalışan farklı para birimlerini ifade eder. Bu özellik Alış ve Satış Faturlarında detaylı olarak anlatılmıştır.
Not: Daha önce girilmiş olan teklif evrakları satın alma ya da satış sözleşmelerine aktarılabilmektedir. Bunun için
Evraktan Aktarım - Tekliften Aktarım (CTRL + 1) kullanılmalıdır.