Satınalma Serbest Meslek Makbuzu
 
         Serbest Meslek erbabı olan kullanıcılarımız Serbest Meslek Makbuzlarını kesebilir ve yazdırabilir. Veya kesilen serbest meslek makbuzlarının girişleri yapılabilmektedir. Satınalma Serbest Meslek Makbuzu'nu kullanmadan önce Kesinti Oranları'nın kontrol edilmesi gerekmektedir. 
 
 
 
 
 
         Sistem Yönetimi menüsünün alt bölmesinde olan sırasıyla Kurulum İşlemleri>Genel Tanımlar>Kesinti Oranları bölümünden kesinti oranlarını tanımlayabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Bu bölümden stopaj, fon, bağkur, borsa, komisyon vs. oranlarında değişklik yapıp özel tanım ve açıklamanız var ise alt kısmında bulunan yere girebilirsiniz. Aynı şekilde bu kısma da yönetici tarafından diğer kullanıcılara kısıtlamalar uygulanabilir. Her seferinde yeni bir kesinti oranı girilemeyeceğinden bu alanda yalnızca bir(1) kayıt ekleyebilirsiniz. Kayıt üzerinde düzenlemeler yapabilir veya silip yeni bir kayıt ekleyebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Kesinti oranları bittikten sonra Satınalma Serbest Meslek Makbuzu kısmına geçiş yapılır. Bu ekranda sol üst köşede bulunan Ekle veya Alt+E kısayolunu kullanarak yeni bir makbuz oluşturabilirsiniz. Eski bir makbuzun üzerinde değişiklik yapmak için Düzelt ve Makbuz silmek için Sil seçeneği mevcuttur.
 
 
         Buradan makbuz bedeli ödenmiş ise Kapalı, vadeli bir makbuz ise Açık seçeneği seçilmelidir. Kapalı işlem yapılıyorsa Kasa bölümü aktif hale gelecek, makbuzun fiyatlandırılmasının yapılacağı kasayı seçmeniz gerekecektir. E.Seri bölümü ile evrakınıza Seri numarası atayabilirsiniz. Sıra numarasını programın otomatik olarak getirdiği bir evrak sıra numarasıdır. Bu alanda değişiklik yapabilirsiniz. Tarih bölümü ile makbuzun kesileceği tarihi atayabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
         Makbuza konu olan cari hesabını Üç nokta simgesi veya F10 kısayol tuşu ile seçebilirsiniz. Cari Kodunun hemen altında bulunan Cari Ünvanı bölümü ile cariyi seçerek de bu işlemi yapabilirsiniz. Döviz Cinsi ve Döviz Kuru cari hesaba tanımlanan dövizlerini getirecektir. Döviz cinsini cari kartlarından değiştirebilirsiniz fakat döviz kurunu makbuz işlemi için tek seferlik değiştirmeniz mümkün. Makbuza ilişkin herhangi bir açıklama varsa yazabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
         Bu bölümden makbuz herhangi bir projeye ait ise buradan tanımlı olan projeyi F10 kısayolu veya üç nokta simgesine tıklayarak seçebilir, proje tanımınız yoksa F10 liste arayüzünde Alt+E seçeneği ile proje ekleyebilirsiniz. Aynı durum Departman ve Personel için de geçerlidir. Yine F10 kısayolu ile veya üç nokta simgesi ile Depo seçebilir, KDV şeklini hariç veya dahil olarak düzenleyebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
         Genel Bilgiler bölümünden satınalma makbuzu olduğu için masraf kartlarına tanımlamış olduğunuz masrafları tanımlayabilirsiniz. Masrafı seçtikten sonra otomatik olarak adı gelecektir. Ek bir açıklama ekleyebilir, miktarsal bir masraf ise miktar girebilir ve kdv fiyat oranlarını düzenleyebilirsiniz. Departman seçebilirsiniz fakat zorunlu değildir.
 
         Evrak Muhasebeleşsin seçeneği ile makbuzu muhasebeleştirerek
 
 
 
 
 
 
 
         Sağ köşeden Stopaj oranını daha önceden kesinti oranlarından tanımlayabilirsiniz. Fakat makbuz üzerinde de oranlarda değişiklik yapabilirsiniz. İndirim söz konusu ise indirim oran olarak girebilirsiniz. Hemen sağında bulunan kutucuğa stopaj oranının fiyat miktarı gelecektir, aynı durum indirim için de geçerlidir. Buradan fiyatlarda değişiklik yaparak yuvarlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
         Bu bölümde işlem yapamazsınız. Tüm fiyatlandırmaların toplam tutarını görüntülenmesinde yardımcı olur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Özel Kodlar bölümüyle makbuzlarınıza tanımlar ekleyerek raporlama bölümünde filtreleme işleminde yardımcı olabilir. Özel Kod seçeneği ile makbuz hakkında herhangi bir problemle karşılaşılırsa bayiniz tarafından destek alırken yardımcı olacaktır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Kayıt Bilgileri sekmesi ile kaydı kilitleyerek işlem yapılmasını engelleyebilirsiniz. Aktif-Pasif seçeneği ile makbuzu pasifleştirerek listeden kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Yetki Seviyesi ile yetki oranı azaltıldığında diğer kullanıcılar tarafından bu makbuz üzerindeki işlemleri kısıtlayabilirsiniz. Oluşturan ve Değiştiren kullanıcıları ve bunların tarihlerini sağ kolonda görebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
          Son işlem olarak Alt+E veya Kaydet seçeneği ile makbuzu kaydedebilirsiniz.