Departman Kartları
          Departman Tanımları
            Departman bilgisi hemen her evrakta seçilebilen hatta seçilmesi zorunlu tutulabilen ve kayıtları gruplamaya yarayan bir özelliktir. Departman bilgisi ile mesela; merkez ve şubelerin kayıtlarını ayırabilir, kullanıcılar bazında departman açarak kullanıcı performansını ölçebilir veya işletmenize bir mantık ile evraklarını gruplayabilirsiniz.
Departman bilgisi evrak bazında seçilebildiği gibi satır detayında da seçilebilmekedir. Örneğin bir faturada bütün satırlar için tek departman seçebileceğiniz gibi her bir satır  için ayrı ayrı departmanlar da seçebilirsiniz.
 
          Departman Tanımlarını açtığınızda varsa önceki departman bilgileri listelenecektir. Mevcut kayıtlarda değişiklik yapmak için DüZelt (ALT + Z), yeni departman eklemek için Ekle (ALT + E) butonlarını kullanabilirsiniz.
 
 
graphic
 
 
            Kodu : Tanımlamakta olduğunuz departmana uygun bir kod yazınız. Bu kod daha sonradan ( işlem yapıldıktan sonra ) değiştirilmesi mümkün değildir. Ancak özel bir işlem ile kod değişikliği mümkündür. Bu işlem için Sistem - Araçlar - Kod Değiştirme İşlemleri bölümünü inceleyiniz.
graphic
 
 
            Adı : Tanımlanan departmana uygun bir isim yazınız.
 
            Perakende Cari Kodu : Perakende satış ( Pos - Pos Satış ) ekranında satış noktaları departmanlara bağlanarak işlem yapılması mümkündür. Bu sayede her kasanın satış ve tahsilat işlemleri tek tek raporlanabildiği gibi bütün kasalarında kümülatif raporlanması sağlanabilir.
Bu nokta departmanlarıda cari hesaplara bağlayarak her bir kasayı ayrı perakende carilere satış yaptırabilirsiniz. "1. Kasa Perakende Satışları", "2. Kasa Perakende Satışları", "3. Kasa Perakende Satışları" gibi.  Bu mantıkta her bilgisayar ( her satış kasası ) ayrı departmanda çalışacaktır.
 
            Sorumlu Personel : Daha önce tanımlanmış olan personel kartlarını departmanlara bağlayarak yine Pos satış ekranında satışı yapan personelin kayıt altına alınmasını sağlayabilir ve bu detayla ilgili de raporlar alabilirsiniz.
 
Yine Sorumlu Personel seçeneğine özel bir parametre daha bulunmaktadır. Bu parametre ile programa giriş yapan kullanıcıya ait olan departman, cari ve personel bilgileri aktif olmakta dolayısı ile bu bilgiler ile satış yapmaktadır. Bu detayda ise öncelikle;
 
1) Sistem - Genel Tamımlar - Ticari Parametreler bölümünde Pos sekmesindeki Varsayılan Departmanda = "Kullanıcı Tanımlarından" parametresinin seçilmiş olması gerekmektedir.
 
2) Bilnex Sys Programında Sistem - Kullanıcı İşlemleri - Kullanıcı Tanımları bölümünde kullanıcıları departmanlara bağlamak gerekmektedir.
 
 
            Deposu : Evraklarda departman seçildiğinde seçilen departmana ait olan depo bilgisi otomatik gelmesi için yapılan bir özelliktir.
 
            Evrak Seri No : Pos ekranında ilgili departmanın satışlarında varsayılan olarak gelmesi istenen evrak seri numarası bu alana yazılır.
 
            Varsayılan Olarak Muhasebeleşsin : Bazı departmana ait işlemlerin muhasebe entegresi sonradan yapılacaksa bu gibi durumlarda ilgili departmanın bu parametresinin işareti kaldırılmalıdır.
 
            Bu Bilgisayarda Geçerli Departman Olsun : Her departmanın bir bilgisayara eşitlenmesi gibi durumlarda bu seçenek işaretlenir ve Kaydet tıklanır. Bu sayede Pos Satış ekranında ilgili departmanın varsayılan getirilmesi sağlanmış olur.