Satışların Alınması (Hugin Pos)
           Satışların Alınması (Hugin Pos)
            Hugin Pos kasalar ile yapılan perakende satışların Bilnex programına satış faturası olarak aktarılması işlemi için Satışların Alınması seçeneği kullanılmaktadır.
            graphic
 
            Kasa No: Hangi kasanın satışlarını aktarmak istiyorsanız o kasanın numarasını giriniz. Toplam on farklı kasanın bilgilerini Bilnex programına aktarabilirsiniz. Zorunlu bir alandır ve 1 ile 10 arasında bir değer almak zorundadır.
 
            Tarih: Satış bilgilerini aktarmak istediğiniz tarihi belirleyiniz. Varsayılan olarak günün tarihi gelecektir.
 
            Cari Kodu: Perakende satışlarda kullandığınız cariyi F10 tuşu yardımıyla seçiniz. Yukardaki örnekte 9999 kodlu Perakende Satışlar cari kullanılmıştır. Zorunlu bir alandır.
 
            Çıkış Deposu: Satışların düşüleceği depo seçilmelidir. Zorunlu bir alandır ve depo takibi yapan firmalar için çok önemli bir detaydır.
            
            Nakit Kasa Kodu: Tahsilatların aktarılması noktasında oldukça önemli bir alandır. Tahsilatlar hangi kasaya girecekse o kasa seçilmelidir. Perakende satışların normal kasayı etkilemesini istemeyen firmalar perakende satışlar için ayrı bir kasa tanımlar ve satışlarda bu kasa kullanılır. Daha sonra hesap devredildikçe kontrollü bir şekilde ana kasaya aktarılır.
 
            Departman Kodu: Departman bazında işlem yapan işletmelerde kaydın hangi departmana ( hangi şubeye, hangi bölüme gibi ) ait olduğu; başka bir deyiş ile satışların işletme marketlerinden hangisine ait olduğu bilgisini seçilir.
 
            Satışları Al & Tahsilatları Al: Satış ve tahsilatları ayrı ayır aktarılabileceği gibi tek işlemde her ikisininde aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Hangisinin aktarılmasını istiyorsanız, seçiminizini yapın.
 
            Her Cariye Ayrı Fatura Hazırla:  Bilindiği gibi pos kasalarda perakende fişin yanında fatura, gider pusulası gibi evraklarda hazırlanabilmektedir. Fatura ve Gider Pusulası keserken tanımlı olan cariler seçilerek işlem yapılmasıda mümkündür.
Bu parametre işaretlenmediğinde yapılan her satışı cari seçilmiş olsa bile üstte seçilen "Cari Kodu" alanındaki cari hesabı kullanarak satış faturası hazırlar. Aksi halde yani işaretlenmiş ise her cari için ayrı ayrı faturalar oluşturacaktır.
 
            Satış Dosyası: Hugin tarafından oluşturulan satış dosyası bu alanda gösterilmektedir. Fakat değişiklik yapılması mümkün değildir. Satış dosyasının yolu ile ilgili düzenleme yapmak için Genel ayarlar (Hugin Pos) bölümünü inceleyiniz.
Program otomatik olarak tarih alanında yazılan tarihteki satış dosyasını arayacaktır. Genel ayarlar sekmesinde verilen yolda HR120911.001 adınaki dosyayı arayacaktır.
 
HR                    120911           .             001
Hareketler      12.09.2011        .         1 Numaralı
                        tarihli                            Kasa
                        hareket
 
            Gerekli parametreler tanımandı ise Satışları Al butonunu tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz. Bu işlemden sonra oluşan satış faturası ve tahsilat makbuzlarını ekrana getirecektir. Satış toplamı ile tahsilat  toplamı eşitse aktarımda herhangi bir problem olmadığı anlaşılır.