Çek İşlem Bordrosu
          Çek İşlem Bordrosu
            Çeklerin ilk giriş ya da çıkış işlemlerinden sonraki bir takım hareketlerin yapılabilmesi için Çek İşlem Bordrosu kullanımaktadır. Çek İşlem Bordrosundan yapılabilecek işlemlere; elimizde bekleyen çekin karşılıksız duruma düşmesi, yine edimizdeki bir çekin nakit tahsil edilmesi, bankada tahsildeki çekin belirlenen bir cariye verilmesi,  bankadaki çekin vadesi geldiğinde tahsil edilerek paranın banka hesabına yatırılması, daha önce avukata gönderilen çekin nakit tahsil edilmesi, kendi çekimizin ödenmesi gibi işlemler örnek verilebilir.
 
            Bilnex'in bütün formlarında olduğu gibi Çek İşlem Bordrosunda da ilk açılan listede kayıtlı olan çek hareketleri gelecektir. Yeni çek girişi yapmak için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
 
graphic
 
            İşlem Tipi: Bu seçenek ile çek hareketinin türü belirlenmektedir. Lütfen yapmak istediğiniz işleme göre uygun olan seçeneği belirleyiniz.
 
Portföyden Karşılıksız Portföye : Elinizde bekleyen çekin vadesi geldiğinde tahsil edilememsi durumunda kullanılması gereken bir seçenektir. Çek karşılıksız çıkmış ve avukata çıkış yapılmak isteniyor ise mutlaka bu önce çekin karşılıksız duruma getirmeli ( yani bu işlem yapılmalı ) daha sonra avukata çıkış işlemi yapılmalıdır. Aksi halde çıkış yapılmasına izin verilmeyecektir.
Bu parametre seçildiğinde hesap cinsi, cari kodu ve cari adı seçenekleri kapalı duruma getirilecektir. Bunun sebebi ise çekin karşılıksız duruma düşmesi durumu cari hesabı ilgilendiren bir işlem olmamasıdır.
 
Bankadan Cari Hesaba İade: Bankada tahsilde ( takasta ) bekleyen çekin cari hesaba iade edilmesi gerektiği durumlarda kullanılır.
graphic
 
 
 
Portföydeki Çekin Tahsili: Elinizde bekleyen çekin vadesi geldiğinde tahsil ederen tutarının kasaya aktarılması işleminde kullanılır.
 
Bankadaki Çekin Tahsili: Bankada tahsilde ( takasta ) bekleyen çekin vadesi geldiğinde banka tarafından tahsil edilerek, komisyonu kesildikten sonra kalan tutarın banka hesabınıza yatırılmasıişleminde kullanılan seçenektir. 
 
İcradaki Çekin Tahsili: Daha önce karşılıksız çıkarak Çek Çıkış Bordrosundan avukata gönderdiğiniz çekin avukat tarafından tahsil edilerek çek tutarının işletmeniz kasasına aktarıldığı durumudur.
 
Kendi Çekimizin Kasadan Ödenmesi: Yine daha önce satıcı cari hesaba verilen şirket çekinizin (veya Kendi Çekinizin) vadesi geldiğinde işletme kasasından ödenmesi durumunda kullanılır.
 
Kendi Çekimizin Bankadan Ödenmesi: Aynı şekilde daha önce satıcı cari hesaba verilen şirket çekinizin ( veya Kendi Çekinizin) vadesi geldiğnde banka hesabından ödenmesi durumunda kullanılır.
 
            Seri / Sıra : Evrak seri ve sıra numarası girilir. Kullanılmakta olan matbu bir evrak var ise üzerindeki numaralar kullanılabilir.
 
            Tarih: Çek İşlem Bordrosunun gerçekleştiği tarih yazılır.
 
            Açıklama: Bu evraka özel bir açıklama yazabilirsiniz.
 
            Hesap Cinsi: Hesap cinsi İşlem Tipi alanında yapılan seçime göre otomatik olarak değer almaktadır. Birinci seçenek hariç diğer bütün parametrelerde aktif olacaktır.  
 
            Hesap Kodu: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları kodundan seçmek için kullanılır. Seçim için F10 tuşu ya da alanın yanındaki küçük buton kullanılır.
 
            Hesap Adı: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları adını yazarak seçmek için kullanılır. Seçim için aradığınız hesap adının birkaç harfini yazdığınızda otomatik seçecektir. Ya da F10 tuşu ile listeden seçim yapabilirsiniz.
 
            Döviz Cinsi: Hesap kodu yada adından seçilen kartın döviz cinsi otomatik döviz cinsi alanına gelecektir ve müdahale edilmesi söz konusu değildir.
 
            Döviz Kuru: Döviz cinsinde seçilen dövizin kuru otomatik gelecektir. Bu evraka özel değiştirilebilir. Döviz Cinsi TL ise Döviz Kuru 1,00 olmalı bu alana 1,00 dışında bir rakam yazılmamalı, aksi halde raporlarda tutarsızlık olacaktır. 
 
            Proje : Bütün evraklarda olduğu gibi Çek İşlem Bordrosunda da standart olarak proje girişi yapılabilmektedir. Çek İşlem Bordrolarını gruplamak ve bu detayda raporlar alabilmek için kullanılabilir.
 
            Departman: Departaman bazında evrak girişi yapıyorsanız. F10 tuşunu kullanarak lütfen ilgili departmanı seçiniz.
 
            Depo: Standart olarak bütün evraklarımızda depo seçeneği görünmektedir. Çek İşlem Bordrosunda da depo seçimi gereksizdir, bu yüzden boş geçilmelidir.
 
            Personel: İşlemi yapan kullanıcının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Tamamen raporlama amaçlıdır. 
 
 
 
1:Genel Bilgiler
 
            Diğer evraklardan farklı olarak çek işlemlerinin tamamında (Çek Kartıları, Çek Girişi, Çek Çıkışı ve Çek İşlem Bordrosu) giriş yapmak için işlem butonları (alttaki butonlar) kullanılmaktadır. Hiç bir şekilde alanlara direk giriş yapılması söz konusu değildir.
 
graphic
 
            Girilen evrakın türüne göre İşlem Butonları otomatik olarak aktif veya pasif olmaktadır. Çek İşlem Bordrosunda sadece Listeden Seç - F4 butonu aktif olacaktır. Yukardaki örnekte Portföydeki Çekin Tahsili işlemi için graphic butonu tıklanarak tahsil edilen çek belirlenmelidir. Henüz kayıt olmadığı için Düzelt butonu kapalı görünmektedir. F4 tuşuna basıldığında aşağıdaki gibi bir seçim formu karşınıza gelecektir.
 
graphic
 
            Çoklu seçim yapmak için CTRL tuşuna basarken fare ile tek tek çekler seçilebilir ya da klavyedeki yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla çekler içinde hareket ederken boşluk tuşuyla da seçim yapabilirsiniz. Alt bölümde yer alan, seçilen çeklerin ortalama vadesi, toplam tutar ve çek sayısı gibi bilgiler toplu çek seçimigibi işlemlerde kullanışlıdır.
 
Seçim işlemi tamamlandıysa seçilen çeklerin Çek İşlem Bordrosuna aktarılması için Tamam butonu tıklanmalıdır.
 
Son olarak Çek İşlem Bordrosunun kayıt edilmesi için sağ alttaki Kaydet butonuna tıklanmalıdır.
 
graphic
 
Not: Kaydetmek için programın genelinde olduğu gibi Çek İşlem Bordrosunda da (ALT + K) veya (ALT + A ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
 
 
 
            Ortalama Vade / Gün: Girilen çeklerin ortalama Vade bilgisi hem tarih hemde gün olarak ekranda gösterilmektedir. Bu değerler tamamen bilgi amaçlıdır.
 
graphic
 
            Evrak Muhasebeleşsin: Çek Giriş Bordrosunun resmi muhasebeye entegre edilmesini istiyorsanız bu alanı işaretlemelisiniz. İşaretlenmediği takdirde kayıt sadece ön muhasebede görünecek tek düzen hesap planında görünmeyecektir.
 
            Muhasebe Fişini Göster: Kayıt ettiğiniz evrakın resmi muhasebe kaydını yani muhasebe fişini görmek için tıklayınız.