Stok Gruplarından Otomatik Kod Tanımları
       Kullanıcılarımızın en çok zaman harcadığı konular arasındadır kart tanımlamak. Programı kullanmaya başladığınızda yada belirli dönemlerde yeniden kartları tanımlama ihtiyacı duyulabilir. Bu noktada işinizi biraz daha kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla tasarlanmış bir özelliktir otomatik kodlama. Bu özelliğin temel amacı açılan stok yada cari kodunun program taraıfından otomatik oluşturulması esasına dayanmaktadır. Otomatik kod seçilen grupların koduna veya yapılan tanımlamaya göre yapılacaktır bunun içinde bir takım tanımlamalar yapılması gerekmektedir. Bu tanımlamaları aşağıda anlatmaya çalışacağız.
 
Açılan ekranda Formül alanına yazacağınız formüle göre stok kodu otomatik olarak oluşturulacaktır.
 
 
            
Değişkenler:
            [R]                 : Oluşturulan  stok kodunun sonundaki rakamları için kullanılmaktadır. Kodun sonunda kaç hane olmasını istiyorsanız o kadar [R] değişkeni ilave etmelisiniz.
            [ANG]            : Oluşturulan stok kodunda ana grup kodunu ifade etmektedir.
            [ALG]             : Oluşturulan stok kodunda alt grup kodunu ifade etmektedir.
            [UR]               : Oluşturulan stok kodunda üretic kodunu ifade etmektedir.
            [RY]               : Oluşturulan stok kodunda reyon kodunu ifade etmektedir.
            [CN]               : Tanımlanan ürünün kodu malın cinsinide içerecekse kullanılır. Cinsi Değişkeni için hangi cinsin karşılığına ne yazılacağının tanımlanması gerekmektedir.
Hemen sağında küçük formdan da bu tanımları yapmanız mümkün.
 
 
Not 1 : Otomatik kodlamanın çalışabilmesi için "Stok Kartlarına Otomatik Kod Ver" parametresinin kapatılmış olması gerekmektedir. Bunun için Sistem Yönetimi - Kurulum İşlemleri - Parametreler 
 
  Ticari Parametreler'de
 
 
   "Stok Kartlarına Otomatik Kod Ver" Parametresinin kapalı olması gerekir.
 
 
 
 
 
Not 2 : Sistem Yönetimi - Kurulum İşlemleri - Parametreler - Ticari Parametreler'e girin. Açılan formda "Kartlar" sekmesini tıklayın. Burada "Stok Kartlarında Grup Tanımlarından Kod Oluşturma Aktif" paramteresini aktif edin .
 
 
 
 
 
Bütün bu tanımlamaları yaptıkdan sonra stok kartında Yeni Stok Ekle dediğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
 
 
 
 
       Bu ekranda siz grup kodlarını seçerken Kodu alanı da otomatik olarak program tafarından doldurulacaktır. Bu sayede hem stok kartınıza ait grupları tanımlamış hemde stok kodunu oluşturmuş olacaksınız.