Satış Siparişleri
         Sipariş Evrakları
          Alınan Siparişlerin ve Verilen Siparişlerin programı kayıt edildiği bölümdür. Bildiğiniz üzere sipariş evrakları stok ya da cari bakiyeleri etkilememektedir, kullanım amacı siparişlerin durumunu takip etmek ve sipariş sonlandığında ilgili evraklara ( İrsaliye, Fatura) aktarmaktır.
            Yeni bir sipariş eklemek için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
 
            İşlem Türü:  Alınan Sipariş ve Verilen Sipariş seçenekleri bulunmaktadır. Alınan Sipariş; Temin sipariş olarakta adlandırılır, müşterilerinizin size verdiği siparişlerdir. Verilen Sipariş; Tedarik siparişidir ve malı tedarik ettiğiniz firmalara mal alımı için verdiğiniz siparişlerdir.
            Satır sonu butonu yardımıyla seçiminizi yapınız.
 
            E.Seri / Sıra: Sipariş evraklarınızı numaralandırabilirsiniz. Dolayısıyla o numara ile sipariş akıbetini takip edebilir ve dosyalayabilirsiniz.
 
            Mesela; Alınan Siparişlerinize E.Seri: “AS” - Verilen Siparişlerinize E.Seri: “VS” kullanabilirsiniz. Böylece alınan sipariş evraklarınız AS-1,2,3…433…  gibi devam edecektir.
 
            Tarih: Siparişin gerçekleştiği tarih buraya yazınız.
 
            Ödeme Tarihi: Ödeme tarihinin önündeki alan ödeme gününü girebilmeniz içindir. Ödeme gününe 30 yazdığınızda ödeme tarihine otomatik olarak 30 gün sonraki tarihi yazar. Burada seçim kullanıcıya bırakılmıştır, isterseniz gün, isterseniz de tarih olarak ödeme tarihinizi yazabilirsiniz. Evrak irsaliye yada faturaya aktarıldığında bu bilgide aktarılan evraka kopyalanacaktır.
 
            Teslim Tarihi: Siparişin teslim edilmesi / alınması planlanan tarihi bu alana yazınız.
            
            Cari Kodu: Burada sipariş işleminin hangi cari (müşteri yada satıcı) ile gerçekleştiği belirlenecektir. F10 ya da yanındaki buton yardımı ile carinizi seçiniz.
 
            Cari Ünvanı: Burada sipariş işleminin gerçekleştiği cariyi ismini yazarak seçmeniz sağlanmıştır.
Carinin ismini ya da ünvanını direk yazarak cariye ulaşabilir veya F10 tuşu ile cari listesine ulaşabilirsiniz.
 
            Döviz Cinsi: Seçtiğiniz cari dövizli çalışan bir cari ise buraya çalıştığı döviz cinsi otomatik gelir.
 
            Döviz Kuru: Carinin çalıştığı döviz cinsi kuru bu alana otomatik gelecektir, tabii günün kuru programa girilmiş ise. Günün kurunu girmek ya da internetten güncellemek için Sistem – Döviz Kurları’na bakınız.
Günün kuru girilmemişse ya da bu evraka özel farklı bir kur girilecekse bu alanı kullanabilirsiniz.
 
graphic
 
            Fiyat Kodu: Alt kısımda stok seçimi yapıldığında seçilen stokların hangi fiyatının otomatik olarak getirileceği bu parametreye bağlanmıştır. Bu parametre cari kartı tanımlarından otomatik olarak gelmektedir.
 
graphic  Siparişin Temin ya da Tedarik olması durumuna göre uygun olanı seçiniz.
 
            Proje : Proje bazında evrak takibi yapılıyor ise F10 tuşu ile uygun proje seçilmelidir. Ya da yeni proje tanımlamak için Proje seçim formunda Alt + E tuşları ile yeni proje ilave edilebilir.
 
            Departman : Departman kullanarak evraklarınızı gruplayabilir ve raporlayabilirsiniz. Tanımlı departmanlardan seçim yapmak için F10 u kullanabilirsiniz. Yada yeni departman tanımlamak için departman listesinde Alt+ E tuşları ile yeni departman ilave edebilirsiniz.
 
            Depo:  Sipariş evraklarında depo seçimi zorunlu değildir.
 
            Personel: Kaydı yapan personelin belirlenmesi için bu seçenek ilave edilmiştir.
 
            KDV Şekli: Her ne kadar sipariş evrakında birim fiyat ya da tutar girilmesi zorunlu olmasa da burada keyfiyet kullanıcıya bırakılmıştır. Siparişte girilen fiyat bilgisi irsaliye ve/veya faturaya aktarılacaktır. Burada girilecek olan fiyatın dahil ya da hariç olması durumuna göre seçim yapmalısınız.
 
 
 
 
            1: Genel Bilgiler
          Genel Bilgiler sekmesi sipariş evrakların en çok kullanılan sekmedir. Bu sekme stok seçimi, miktar, birim fiyat, varsa satır iskontoları ve diğer parametreler bulunmaktadır. Genel bilgiler sekmesindeki alanları tek tek anlatmaya çalışacağız. 
 
graphic
 
            Kodu - Barkodu: Bu alanda F10 tuşu yardımıyla ya da üç noktayı tıklayarak stokları koduna göre sıralanmış bir şekilde listesini alabilir ve seçim yapabilirsiniz. Eğer barkodlu çalışıyorsanız hiçbir kod yazmadan barkod okuyucusundan stokunuzu direk okutarak ta bulabilirsiniz. Stokunuzun kodunu bilmiyorsanız bir sonraki “Adı” alanına geçerek stok adından daha kolay bulabilirsiniz.
 
            Adı: Hiç bir kriter vermeden F10 tuşuna bastığınızda bütün stokların listelendiğinizi göreceksiniz. Burada * (yıldız) kullanarak filtre verilmesi mümkündür.
 
Mesela; *NAR* yazıp daha sonra F10 basarsanız, içinde NAR geçen stoklar listelenecektir. Hatta *NAR*DÖKME* yazarak F10 tuşuna basılırsa stok kartlarından sadece içinde NAR ve DÖKME geçen stoklar listelenecektir. Bu özellik aradığınız stok kartına çok daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
 
            Miktar: Sipariş miktarı bu alana yazılır.
 
            Birim: Stok tanıtım kartında tanımlanan birinci birim bu alana otomatik gelecektir. Şayet stok kartında birden fazla birim tanımladıysanız. F10 tuşu tanımlanan 2. yada 3. birimi seçebilirsiniz. Dikkat burada seçilen birim Miktar alanında girilen miktarın karşılığı olan birimdir.
 
Mesela; Örnek stok kartında birim tanımları aşağıdaki gibidir.
 
graphic
 
Yani 1 Kasa = 20 Kilogramdır. Miktara 5 yazıp Birim alanında da F10 yardımı ile KASA seçildiğini düşünürsek.
 
graphic
 
Bu işlem ile program 5 x 20 = 100 Kilogram olarak işlem yapacaktır.
 
 
            Fiyatı: Fiyat alanına Fiyat Kodunda seçilen parametreye bağlı olarak fiyat bilgisi otomatik olarak gelecektir. Diğer fiyatları incelemek veya evraka aktarmak için F10 tuşunu kullanmalısınız. 
 
            Döviz: Girilen fiyatın döviz cinsi buraya otomatik gelecektir. Satır sonu butonu yardımı ile döviz seçimi yapabilirsiniz.
 
            Kuru: Döviz alanında seçili dövizin sipariş tarihindeki kuru otomatik bu alana gelecektir. Müdahale edilebilir.
 
            KDV: İlgili stokun KDV oranı stok tanıtım kartından otomatik gelecektir. Fakat bu alandan da değişiklik yapılabilir.
 
            İnd.1: Bu alan indirim için kullanılır. Evrakın geneline değil burada sadece ilgili satıra indirim uygulanır. İndirim yapılacak ise oran olarak bu alana yazılır.
 
            İnd.2: İnd.1 ile aynıdır. Birinci indirime ilave olarak ikinci indirim uygulanmak isteniyor ise kullanılır.
 
            Teslim Tarihi(satır): Daha önce teslim tarihini anlatmıştık, buradaki teslim tarihini diğerinden ayıran özellik satır bazında olmasıdır.  Yani her bir sipariş kalemine ayrı ayrı günlerde teslim tarihi girilebilir.
 
            Depo: Yine satırdaki bu depo detayı ilgili satır için geçerlidir. 1. Satır Merkez depoyu ilgilendirirken 2. Satırda Şube depo kullanılması gerekebilir. F10 tuşu ile seçim yapılır.
 
            Açıklama: Üzerinde bulunduğunuz satırla ilgili ekstra bir açıklama girebilirsiniz. En fazla 50 dijittir.
 
            Satır İndirim Toplamı: İnd1 ve İnd2 alanlarında yapılan indirimlerin toplam tutarı buradan izlenebilmektedir. Bu alana müdahale edilemez.
 
            Sipariş İndirimleri: Bu alanlarda sipariş evrakının geneline yüzde ya da tutar olarak indirim yapılabilir.
 
            Toplam İndirim: İnd1, ind2 ve sipariş indirimlerinin toplam tutarı bu alanda görüntülenmektedir. Yani satır indirimlerinin ve evrakın geneline yapılan indirimlerin toplamıdır. Bu alana müdahale edilemez.
 
            İşlem Dövizi: Girilen evrakı farklı bir dövizde daha takip etmek istiyorsanız bu alanda ilgili döviz cinsini seçmelisiniz. İşlem dövizi programın genelinde aynı mantıkta çalışmaktadır. İşlem dövizleri birbirinden bağımsız çalışan farklı para birimlerini ifade eder. Bu özellik Alış ve Satış Faturlarında detaylı olarak anlatılmıştır.
 
 
          Siparişin Onaylanması
          Sipariş onaylama özelliği sayesinde siparişleriniz yetkili personeller tarafından onaylanır ve sadece onaylanan siparişler İrsaliye ve Faturaya aktarılabilir. Sadece onaylanan siparişlerin İrsaliye ve Faturaya aktarılmasını istiyorsanız, Sistem - Genel Tanımlar - Ticari Parametreler programını açın.
 
graphic
 
Ticari Parametreler formunda Sipariş sekmesini tıklayın.
 
graphic
 
Sipariş sekmesinde;
          Onaylanmayan Sipariş, İrsaliye ve Faturaya Aktarılmasın: Bu parametre ile sadece onaylanan siparişlerin İrsaliye ve Faturaya aktarılmasına izin verilecektir.
          
          Onaylanmayan Sipariş Yazdırılmasın: Bu parametre aktf edildiğinde onaylanmayan siparişlerin sipariş formuna yada tasarlanan matbu forma yazdırılmasına izin verilmeyecektir.
 
          Tamamlanan Siparişte Değişiklik Yapılmasın: İrsaliye veya Faturaya aktarılan siparişler tamamlanmış olarak nitelendirilir. Herhangi bir evraka aktarılan siparişlerde hiç bir şekilde değişikliğe izin verilmez.
 
Sipariş evrakının onaylanması satır satır yapılabileceği gibi evrak bazında da uygulanabilmektedir.
 
graphic
 
Onaylamak istediniz satırın üzerinde farenin sağ tuşu kullanılarak Seçilen Satırı Onayla tıklayın yada CTRL + O tuşlarına basın. Evakın tamamı onaylanacak ise Tüm Satırları Onayla kullanılmalıdır, ya da SHIFT + O tuşlarına basılabilir.