Senet Çıkış Bordrosu
          Senet Çıkış Bordrosu
            Borç senetleri olarak bilininen şahsi yada işletme olarak karşı cari hesaba verilen ve karşı cari hesabı alacaklandıran işlemdir. Senet Çıkış İşlemi; sadece verilen senetler için değil, müşteriden alınan senetlerin cirolanması, daha önceden alınmış olan bir alacak senetinin alınan cariye iade edilmesi, eldeki alacak senetinin tahsil edilememesi durumunda avukata gönderilmesi veya bankaya takasa (tahsile) gönderilmesi gibi durumlarda da kullanılmaktadır.
 
graphic
 
            Diğer bütün formlarımızda olduğu gibi Senet Çıkış Bordrosunda da ilk açılan listede daha önce verilen senetler listelenecektir. Yeni bir senet çıkışı yapmak için Ekle ( ALT + E ) butonunu tıklayınız.
 
            Senet Çıkış Bordrosunda hem müşterilerden alınan senetlerin cirolanması hem de satıcı cari hesaplara verilen firma senetleri kayıt edilmektedir. Birincisinde yani müşteri senetlerinin cirolanmasında; mevcut senetler arasında seçim yapmak için F4 tuşu yada graphic butonu kullanılırken, ikinci işlem yani firma senedi verirken F6 tuşu yada graphic butonu kullanılmaktadır.  Sırası ile her ikiside aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
 
Senet Çıkış Bordrosunda Müşteri seneti - F5 kullanılamayacağından bu seçenek pasif bir halde görünmektedir.
 
graphic
 
            İşlem Tipi: Bu seçenek ile senet Çıkış işleminin türü belirlenmektedir. İşlem tipi alanı sonraki aşamalar için ve hesapların doğru entegrasyonu için oldukça önemlidir. Yapılmakta olan senet çıkış işleminin türüne göre uygun olanı seçiniz.
 
graphic
 
Cari Hesaba: Cari hesaba veya personele "Müşteri seneti" yada "Kendi senetimizi" verdiğimiz durumlarda kullanılacak olan seçenektir.
 
Cari Hesaba İade: Daha önce alınan bir senetin yada herhangi bir şekilde portföye girişi yapılan bir müşteri senetinin karşı cari hesaba iade edilmesi durumunda kullanılır.
 
Cari Hesaba Karşılıksız İade: Cari hesaba iade seçeneği ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Normal iade seçeneği ile farkı sadece senetin karşılıksız olmasıdır.
 
Avukata: Portföydeki bir senetin vadesi gelmiş ve tahsil edilememiş ise avukata gönderilmesi durumunda kullanılacak olan seçenektir. Avukat için bir cari hesap tanımlanmalı ve avukata gönderilecek senetin son durumu Karşılıksız-Portföy olması gerekmektedir. Yani senetin avukata gönderilmesi için karşılıksız işlemi görmesi gerekir.
 
Banka Tahsile: Portföydeki senetin bankaya takasa (tahsile) gönderilmesi işlemi için kullanılır. Bildiğiniz gibi takasa senet gönderilmesi işlemi şudur; işletmenin elindeki ( yani portföyündeki ) senetleri vadesi geldiğinde tahsil etmesi için bankaya göndermesi işlemidir. Banka vadesi geldiğinde senetleri tahsil eder, işlemle ilgili komisyonunu kestikten sonra işletmenin mevduat hesabına yatırır.
 
Banka Teminata:  Portföydeki senetin teminat için bankaya gönderilmesi işlemi için kullanılır. Teminat takastan farklı olarak kredi kullanımı yada başka bir işlem için teminat yerine verilen senetleri ifade etmektedir.
 
            Seri / Sıra : Evrak seri ve sıra numarası girilir. Kullanılmakta olan matbu bir evrak var ise üzerindeki numaralar kullanılabilir.
 
            Tarih: Senet Çıkış işleminin gerçekleştiği tarih yazılır.
 
            Açıklama: Girişini yapmakta olduğunuz senet çıkış işlemine özel bir açıklama yazabilirsiniz.
 
            Hesap Cinsi: Hesap cinsi İşlem Tipi alanında yapılan seçime göre otomatik olarak değer almaktadır. Mesela; "Cari Hesaba" seçilmiş ise "Cari" ve "Personel" değerleri gelecektir. Bu değerlerden cariye ve personele senet çıkışı yapılabileceğini anlıyoruz. Yine bu alanda "Banka Tahsile" seçilmiş ise sadece "Banka" değerini göreceksiniz. 
 
            Hesap Kodu: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları kodundan seçmek için kullanılır. Seçim için F10 tuşu ya da yanındaki küçük buton kullanılabilir.
 
            Hesap Adı: İşlem yapılmak istenen Cari, Personel, Banka gibi kartları adını yazarak seçmek için kullanılır. Seçim için aradığınız hesap adının birkaç harfini yazdığınızda otomatik seçecektir. Ya da F10 tuşu ile listeden seçim yapabilirsiniz.
 
            Döviz Cinsi: Hesap kodu yada adından seçilen kartın döviz cinsi otomatik döviz cinsi alanına gelecektir ve müdahale edilmesi söz konusu değildir.
 
            Döviz Kuru: Döviz cinsinde seçilen dövizin kuru otomatik gelecektir. Döviz kuru evraka özel değiştirilebilir. Döviz Cinsi TL ise Döviz Kuru 1,00 olmalı bu alana 1,00 dışında bir rakam yazılmamalı, aksi halde raporlarda tutarsızlık olacaktır. 
 
            Proje : Bütün evraklarda olduğu gibi Senet Çıkış Bordrosunda da standart olarak proje girişi yapılabilmektedir. Senet Çıkış evraklarını gruplamak ve bu detayda raporlar alabilmek için kullanılabilir.
 
            Departman: Departaman bazında evrak girişi yapıyorsanız. F10 tuşunu kullanarak lütfen ilgili departmanı seçiniz.
 
            Depo: Standart olarak bütün evraklarımızda depo seçeneği görünmektedir. Senet Çıkış Bordrosunda da depo seçimi gereksizdir, bu yüzden boş geçilmelidir.
 
            Personel: İşlemi yapan kullanıcının belirlenmesi için kullanılabilmektedir. Tamamen raporlama amaçlıdır. 
 
 
 
1:Genel Bilgiler
 
            Diğer evraklardan farklı olarak senet işlemlerinin tamamında (Senet Kartları, Senet Girişi, Senet Çıkışı ve Senet İşlem Bordrosu) giriş yapmak için işlem butonları (alttaki butonlar) kullanılmaktadır.
 
graphic
 
Hiç bir şekilde alanlara direk giriş yapılması söz konusu değildir.
 
a) Müşteri Senetinin Cirolanması İşlemi
            Müşteriden alınan senetlerin satıcı cari hesaba cirolanması ( verilmesi ) işlemi için F4 tuşuna basılır veya graphic  butonu tıklanır. Daha sonra portföydeki senetlerin listelendiği aşağıdaki gibi bir seçim ekranı gelecektir.
 
graphic
 
            Seçim yapmak için CTRL tuşuna basarken fare ile tek tek senetler tıklanabilir ya da klavyede yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla senetler içinde hareket ederken boşluk tuşuyla da seçim yapabilirsiniz. Alt bölümde yer alan, seçilen senetlerin ortalama vadesi, toplam tutar ve senet sayısı gibi bilgiler toplu senet gönderimlerinde oldukça işinizi hızlandıracaktır.
 
Seçim işlemi tamamlandıysa seçilen senetlerin Senet Çıkış Bordrosuna aktarılması için Tamam butonu tıklanmalıdır.
 
 
b) Kendi Senetimizin Verilmesi İşlemi
            Satıcı cari hesaba verilen borç senetlerinin kayıt işlemi bu bölümden yapılmaktadır. Borç senetleri adından da anlaşılacağı üzere işletmenizi kartşı hesaba karşı borçlu duruma getiren işlemdir.
Borç Seneti girişi yapabilmek için F6 tuşuna basın veya graphic  butonunu tıklayınız. Sizi Karşılayan formda senetin detay bilgilerinin girişi yapılacaktır.
 
graphic
 
            Borç Seneti ile ilgili detay bilgilerin girişi yapıldıktan sonra Kaydet butonu tıklanarak yada Alt + K tuşları yardımı ile bu bilgilerin kayıt edilerek evrataki satıra aktarılması sağlanmış olur. Kayıt edilen senetleri üzerinde değişiklik yapmak için F7 tuşu ya da graphic butonu kullanılabilir. Düzeltme butonu senet kartının açılmasını sağlayacaktır. Bu sayede değişiklikleri yaparak tekrar kayıt etmek mümkün olacaktır.
 
Senet çıkış işleminin tamamlandı ise alttaki Kaydet butonunu tıklayarak evrakın tamamını kayıt etmelisiniz.
graphic
 
Not: Kaydetmek için programın genelinde olduğu gibi Senet Giriş Bordrosunda da (ALT + K) veya (ALT + A ) tuşlarını kullanabilirsiniz.
 
 
 
            Ortalama Vade / Gün: Girilen senetlerin ortalama Vade bilgisi hem tarih hemde gün olarak ekranda gösterilmektedir. Bu değerler tamamen bilgi amaçlıdır.
 
graphic
 
            Evrak Muhasebeleşsin: Senet Çıkış Bordrosunun resmi muhasebeye entegre edilmesini istiyorsanız bu alanı işaretlemelisiniz. İşaretlenmediği takdirde kayıt sadece ön muhasebede görünecek tek düzen hesap planında görünmeyecektir.
 
            Muhasebe Fişini Göster: Kayıt ettiğiniz evrakın resmi muhasebe kaydını yani muhasebe fişini görmek için tıklayınız.
 
Not: Muhasebe Entegrasyon Detayları için Muhasebe - Entegrasyon - Muhasebe Entegrasyon Parametrelerini inceleyin.