Müstahsil Makbuzu

         Müstahsil Makbuzu girişine başlamadan önce Kesinti Oranları'nın tanımlanmış olması gerekmektedir. 

 

 

 

 

 

 

         Sistem Yönetimi altında bulunan sırası ile Kurulum İşlemleri>Genel Tanımlar>Kesinti Oranları takip edilir. Bu menüden yalnızca bir kayıt eklenebilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Bu arayüzden Stopaj, Komisyon KDV, Fon vs. oranlarını girmeniz mümkün. Son olarak özel tanımlar ekleyebilir, Kayıt Bilgileri bölümünden yetki seviyesini ve kaydı kilitleyebilirsiniz. Son işlem olarak kaydet seçeneği ile işlemi tamamlayabilirsiniz. Burada daha fazla kesinti oranı açılmaz ancak açmış olduğunuz kesinti oranını değiştirebilirsiniz. Bunun için Düzelt seçeneğini kullanmanız yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

         Müstahsilden alış yapılan tarihi en üst sekmeye girebilirsiniz. Düzenleme tarihi varsa alt satıra o girilmektedir, bu bilgi müstahsil makbuzu dökümünde kullanılabilmektedir. Müstahsil makbuzunun seri ve sıra numarasını E.Seri/Sıra bölümüne yazılması gerekmektedir. Sıra numarası otomatik olarak artarak ilerlemektedir. Müstahsil makbuzunun tamamı nakit ödeme ile ödenmişse Kapalı, vadeli bir fiyatlandırma söz konusu ise açık seçilmelidir. Kapalı seçildiği takdirde Kasa seçilmesi gerekmektedir.

 

 

 

         Müstahsil carisini makbuza eklemek için Cari Kodu alanından "F10" veya üç nokta simgesine tıklayarak açılan cari listesinden cariyi seçebilirsiniz. Hemen bir alt satırında bulunan Cari Adı bölmesinden cari adını yazarak da cariyi çağırmak mümkün. Cari çağrıldığı takdirde cariye ait Döviz CinsiDöviz Kuru ve Fiyat Kodu gelecektir. Döviz Cinsi harici tüm alanlarda düzenleme yapabilirsiniz. Açıklama ekleyebilirsiniz.

 

 

 

         Müstahsil Makbuzu herhangi bir projenize ait ise projeyi seçebilir, departman, depo ve personel ayrıntılarını girebilirsiniz. KDV Şekli olarak hariç veya Dahil olarak seçerek makbuz işleminin vergilendirme şeklini değiştirmeniz mümkün.

 

 

 

         Makbuzunu keseceğiniz ürünün kod veya barkodunu yazabilir, F10 kısayolu ile seçebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak açıklama ekleyebilirsiniz. Miktar ve işlem fiyatını girdikten sonra tutar ve kdv ayarlarında düzenlemeler yapabilirsiniz. İşlem Dövizini bu satırlarda değiştirmek mümkün. Alt Satır eklemek için Shift+Enter kullanarak kolaylık sağlayabilirsiniz.

 

         Kesinti Oranları bölümünde yalnızca 1 adet kayıt eklenebildiği için müstahsil makbuzunun içerisinden işlemi yapılacak makbuza özel kesinti oranlarını belirleyebilirsiniz. Genel Bilgiler'in sol alt köşesindeki Kesintiler bölümünden oranları yazmanız yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

         Aynı sekmenin sağ alt köşesindeki Evrak Toplamı bölümü ile tolam tutarları görebilirsiniz. İade KDV bölümü harici diğer alanlarda değişiklik işlemi yapılamaz.

 

 

 

 

         Özel tanımlar bölümü ile makbuzunuza özel tanımlar ekleyerek rapor sisteminde filtrelemede yardımcı olabilmektedir. Özel Kod seçeneği herhangi bir problem karşısında bayinizden destek alırken kullanılan bir bölmedir.

 

 

 

 

 

 

 

         Kayıt Bilgileri sekmesi ile makbuzu "Kayıt Kilitle" seçeneği ile kilitleyebilir, Aktif-Pasif seçeneği ile pasif hale getirebilirsiniz. Kilitli olan kaydı tekrar açmak için makbuz üzerinde sağ tıklayarak Seçili Kaydı Kilitle seçeneği ile kaydın kilidini açabilirsiniz. Yetki Seviyesi ile diğer kullanıcılar üzerinde bu makbuz için erişimi kısıtlayabilirsiniz. Sağ tarafında bulunan Kayıt Geçmişi bölmesi ile kaydı oluşturan ve değiştiren; bunların işlem tarihlerini görüntüleyebilirsiniz.

 

 

 

         Son olarak Kaydet veya Alt+E seçeneği ile makbuzu kaydedebilirsiniz.